Начало Актуално Здравко Димитров връчи на министърa на културата строителното разрешение за ремонта на Концертна зала

Здравко Димитров връчи на министърa на културата строителното разрешение за ремонта на Концертна зала

среща Димитров_Минеков (1)

18.10.2021

Кметът Здравко Димитров връчи строителното разрешение за ремонт и реконструкция на Концерта зала на министъра на културата Велислав Минеков. Това стана днес след проведени разговори в Община Пловдив, на които подробно бе дискутирана темата за изграждане на нова сграда на пловдивската опера и обновяване на съществуващата на Филхармонията.

„Това е първата по рода си тристранна среща, на която се разискват конкретни въпроси по темата за пловдивската опера“, сподели кметът Здравко Димитров.

Ще продължат да се обсъждат терени, на които да бъде изградена новата сграда на Операта. Пред министър Минеков бяха представени три варианта – на мястото на сградата на бившия Партиен дом, бившата първа палата на Международен панаир – Пловдив и на гърба на пловдивския гарнизон.

„Взехме решение да подпишем тристранно споразумение – Община Пловдив, Министерство на културата и фондация „Дом на пловдивската опера“ с ясни ангажименти и отговорности за всеки, както и конкретен план със стъпки, по който да се върви“, съобщи кметът Здравко Димитров. Той посочи, че евентуалното преместване на администрацията от сградата на бившия Партиен дом е скъпо начинание, за което за момента няма предвидени средства и не може да бъде реализирано, тъй като по предварителни разчети това струва над 20 млн. лв. без построяване на сграда за Дом за музикално-сценично изкуство.

„Операта в Пловдив е едно съкровище и е един от най-разпознаваемите елементи на града, тъй като е притегателна за така наречения оперен туризъм. Градът трябва да има опера по подобие на Виена, Милано, Брюксел“, заяви министър Минеков.

Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че Община Пловдив е инвестирала милиони левове в пловдивската опера, предимно в съдържание и събития, благодарение на което съществува и летният фестивал, който се радва на огромна популярност.

„Този успех ни дава сили да решаваме проблемите в културния сектор, но ни притеснява липсата на средства за ремонт на концертна зала, която вече 6 години е заключена“, сподели Стоянов.

По думите на министър Минеков в момента няма финансов ресурс в бюджета на министерството, който да бъде предоставен за ремонта на Филхармонията, но първата стъпка вече е направена и след 6 години разрешението за строеж е налице.

По време на днешните разговори кметът Здравко Димитров постави наболелия за пловдивчани проблем с липсата на становище от НИНКН за Тютюневия град. Арх. Димитър Ахрянов е поискал от  Института цялостна концепция за развитие на зоната, която е привлекателна за инвеститори и място за събития, но до момента няма отговор.

Проф. Велислав Минеков обясни, че забавянето се дължи на минималния личен състав от специалисти, които от 2800 са останали 45 и имат преписки, чакащи над 5 години.

2,074 total views, no views today