Начало Актуално Здравко Димитров: Пловдив има проекти за 440-500 млн. лв.

Здравко Димитров: Пловдив има проекти за 440-500 млн. лв.

news-3907-6058-1Пловдив има готови проекти за 440-500 млн. лв. инвестиции в инфраструктурата. Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на днешната дискусия на Националната кампания на в. „Стандарт“ – „Заедно срещу кризата“, която стартира от Община Пловдив и е в подкрепа на българската икономика.

В нея се включиха министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Дани Каназирева, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, ръководителят на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, председателят на УС на Агенцията за експортно застраховане Момчил Ройнев, представители на общините от региона, бизнеса и работодателските организации.

„По време на епидемията се увеличи несигурността на пазара на труда, появиха се трудности при задържане на персонала,  свиха се производствата, коментира Здравко Димитров. По думите на кмета Здравко Димитров мерките на правителството за защита на работните места, подкрепата за индустрия и услугите, са били навременни и това дава надежда, че до голяма степен ще бъде избегнат сериозен срив.

Кметът Здравко Димитров припомни, че Пловдив беше сред първите общини, която направи оценка на икономическата ситуация и предприе конкретни стъпки за подкрепа на малкия бизнес и фирмите, работещи в сферата на услугите, както и за творческите гилдии.

Той подчерта, че Пловдив се развива интензивно, индустрията расте, населението също.  От там и произтичат и редица предизвикателства.

Като една от важните задачи през следващите няколко години той посочи  затварянето на вътрешния ринг на града и доизграждането на Околовръстното шосе на Пловдив. Това ще доведе до разтоварване на трафика и ще помогне за икономическото развитие на района.  В икономическите зони около града работят около 80 000 души и половината от тях живеят в Пловдив.

В тази връзка министър Караниколов съобщи, че в Тракия икономическа зона се строят и ще бъдат пуснати в експлоатация още четири нови завода.

В момента се правят промени и в Закона за индустриалните зони, които ще регламентират прокарването на ток, ВиК-системи и цялостна инфраструктура в полза на бизнеса. До две седмици те ще бъдат приети от Министерския съвет и ще влязат в парламента.

Най-тежко от коронакризата пострадаха малките и средни предприятия и сектор услуги, каза Караниколов. Той подчерта, че производството обаче се е запазило.

Летище Пловдив има всички шансове да се превърне в регионален балкански хъб, който да обслужва няколко страни в региона, обяви още икономическият министър. По думите му летището има потенциал да стане изключително сериозен логистичен хъб. И подчерта, че би искал пловдивското предприятие „Авионамс”  да работи с новите изтребители F-16. Цялата ремонтна дейност трябва да е в „Авионамс”, включително обучението на персонала, подчерта Караниколов.

България се очаква да получи по линия на Европейския съюз  12 милиарда евро, но за целта са необходими проекти. Колкото повече проекти защитим, толкова повече пари ще получим, подчерта министърът.

До ден-два започва изплащането на първите 2000 гранта за малки и средни предприятия, които са от 3000 до 10 000 лв. Средната сума ще бъде 8000 лв. Подадени са 27 000 проекта. Само 10 на сто от тях не отговарят на условията. На практика всеки, който е кандидатствал, ще получи грантове, каза Караниколов.

Областният управител Дани Каназирева изнесе данни за заетостта в област Пловдив. 780 дружества от 1402 кандидатствали от областта, са включени по схемата 60/40. Така са били подпомогнати над 14 000 служители в Пловдив. Дружествата са кандидатствали за покриване на 60% по разходите за почти двоен брой работни места – 23914, но само част от тях са били одобрени за държавния финансов механизъм.

Близо 16 000 души в областта са останали без работа за периода на пандемията, като 11 хиляди са посочили именно COVID-19 като причина да останат безработни. Междувременно около 6200 са започнали работа през последните 3 месеца.

DSC_7159

3,514 total views, no views today