Начало Актуално Изложбата „75 години отдаденост на детското здраве” събра хора от няколко поколения, отдали труда си на пловдивската катедра по педиатрия и клиниката по педиатрия

Изложбата „75 години отдаденост на детското здраве” събра хора от няколко поколения, отдали труда си на пловдивската катедра по педиатрия и клиниката по педиатрия

06.10.2021

24 26

 

Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ – Пловдив, която е в основата на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”, празнува 75 години от основаването си. По този повод на пл. „Римски стадион“ бе открита изложба на фотографии за историята и настоящето на катедрата под надслов „75 години отдаденост на детското здраве”.

Нейните домакини подготвят за печат и юбилеен алманах със същото заглавие, който ще бъде отпечатан от Медицинско издателство „Лакс Букс”. Книжното издание ще разкаже всички важни събития за катедрата и клиниката по педиатрия и ще проследи в детайли развитието на всички медици, написали с имената си историята на катедрата, а по-късно и на клиниката. Автори на алманаха са лекари от клиниката и преподаватели в катедрата – проф. д-р Тоньо Шмилев, доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева и проф. д-р Мирослава Бошева.

Върху 20-те пана с фотографии и кратки текстове, изложбата на пл. „Римски стадион“ представя съвсем накратко информацията от алманаха. Снимките проследяват възходящия път на поколения медици, отдали времето и професионализма си на детското здравеопазване и на развитието на медицинската наука. Представено е настоящото състояние на отделенията в клиниката, академичните постижения на катедрата, публичните инициативи на клиниката, включително и Дарителска кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, стартирала през 2018 г., чиято цел е изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс, в който да се преместят от старите си сгради Клиниката по педиатрия заедно с Детско спешно отделение и с още две по-малки клиники – по медицинска онкология и по клинична хематология.

Изложбата „75 години отдаденост на детското здраве” се осъществява в партньорство с Община Пловдив. Водещ на събитието бе доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева. Сред гостите бяха проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ Пловдив, проф. Виктория Сарафян и представители на ректорското ръководство на МУ-Пловдив , проф. Грудева от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“, Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений, уважаваният пловдивски лекар д-р Гюрай Ходжев, официален представител на „ACIBADEM” – Република Турция за България, голяма част от работещите в клиниката, колеги, медии и благодарни граждани. Община Пловдив бе представена от Анести Тимчев – заместник-кмет по екология и здравеопазване и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм.

Първият поздрав към присъстващите колеги и многобройни гости отправи ръководителят на катедрата и началник на клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Иван Иванов. След него поздрав към юбилярите и гостите отправи проф. Мурджева, която връчи на проф. Иванов почетен знак на МУ – Пловдив „75 години, посветени на хуманността“, поздравителен адрес и картина на пловдивски автор.

„Катедрата по педиатрия е не само символ на добро образование и наука, но и катедра, известна с многобройните си инициативи в обществена полза. „Посветени на хуманността“ е девизът на Медицински университет Пловдив, който в пълна сила се отнася и за катедрата“, каза проф. Мурджева в приветствието си и разказа за част от проявите, организирани през годините – дарителски акции, събития, свързани с благодарност към дарителите, конференции, форуми, детски празници и др.

Поздрав от името на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ отправи проф. Грудева. Велислава Костадинова, която заедно с нейното невероятно куче  – Мон участваха в многобройни дарителски кампании в полза на деца със здравословни проблеми и в набирането на средства в Дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, също поздрави работещите в детска клиника.

От името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров на проф. Иван Иванов бе връчен поздравителен адрес от заместник-кмета Анести Тимчев, който предаде и специално послание от Кмета към всички, работещи в Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ.

Анести Тимчев също отправи поздрав и видимо развълнува аудиторията. „ 75 години дарявате здраве, грижи, обич, радост, красота. 75 години , поколение след поколение лекари и сестри са приемали чуждата болка и болест като свои. 75 години – с грижа за бъдещето и дълбока следа в настоящето. С отдаденост и любов! Затова бих искал да кажа: Сторваме дълбок  поклон пред днешните и миналите грижи! Сторваме дълбок поклон пред желанието им да предават знанията и уменията си. Дълбок поклон и заради умението да бъдат не само лекуващи и лечители, а предвестници на бъдещи успехи!„, каза още Анести Тимчев .

От името на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, обръщение и пожелание за здраве и благоденствие отправи Знеполският епископ Арсений.

„Всички вие, работещите в детската клиника, служите на ангелите, защото децата са ангелите на нашия живот, Божият дар, бисерът на живота! Прекланяме се пред труда ви, защото вие влагате умения, с които Бог ви е дарил, но и сърце, чувства и любов!  Ще припомня повелята на Господ : Почитай с чест лекаря, защото от Всевишния му е дадена дарбата да лекува! Вашият труд е благословен от Бога! Продължавайте да бъдете безкористни във вашето служение, защото то е служение на доброто и любовта!“, завърши словото си епископ Арсений.

Празникът приключи с обща снимка за спомен и разговори между хора от няколко поколения, отдали труда си на пловдивската катедра по педиатрия  и клиниката по педиатрия. Последното табло от изложбата носи заглавието „БЪДЕЩЕТО. Нашето утре започва от днес“

Експозицията „75 години отдаденост на детското здраве” на пл. „Римски стадион” може да бъде разгледана до 24 октомври. 

2,664 total views, no views today