Начало Актуално Изложба в Епископската базилика на Филипопол показва уникално, фототипно издание на „Славейковата Библия“ – най-голямата издавана за всички времена книга в България

Изложба в Епископската базилика на Филипопол показва уникално, фототипно издание на „Славейковата Библия“ – най-голямата издавана за всички времена книга в България

1 3

21.03.2022

Можете да видите уникалното бутиково копие на „Славейковата Библия“ в изложбата „Век и половина църковна независимост“ до 10 април

 

Българите са покръстени първи от всички народи от ап. Андрей Първозвани. 20 века по-късно в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив, издателство „Нитон“ представя най-голямата книга, правена в България досега – „Славейковата Библия“, включена в специална изложба по повод 150 години Българска Екзархия, 150 години от първото издание на цялостния превод на новобългарски на Светото Писание и 150 години Избор на Екзарх.

Централният експонат в изложбата е специално изработено уникално бутиково копие на „Славейковата Библия“ – най-голямата издавана за всички времена до момента книга в България. Тя е с размери 52х72х14 см и тегло 33 кг.  Целта за нейната изработка е да се почетат както юбилейните годишнини от народностното, верско, културно осъзнаване и възрастване на българския народ, така и на 200-годишнината от първите стъпки по библейски превод на съвременен български език, направени през 1822 г.

Шедьовърът може да се види в Епископската базилика на Филипопол до 10 април 2022 г.

Мястото съвсем не е избрано случайно! Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

 

Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м. Църквата била сърцето на християнския живот в града между IV и VI в. преди да бъде разрушена и изоставена, може би в резултат на силно земетресение. Но историята на мястото е много по-богата и обхваща поне 12 века. Епископската базилика на античния Филипопол заема централно място и в съвременен Пловдив. Тя е в близост до централния площад и католическата катедрала „Св. Лудвиг“ – един вечен пример за приемствеността на духовните идеи, които се предават от поколение на поколение през вековете“, коментира доц. Елена Кантарева – Дечева, и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“, която ръководи и реставрацията на Епископската базилика.

 

Изложбата „Век и половина църковна независимост“ се провежда под патронажа на Община Пловдив и със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Тя  включва екземпляри от книжни продукти на издателство „Нитон“, свързани с българската история. Това са юбилейното фототипно издание на „Славейковата Библия”, издадено през 2021 г., в научният коментар към което са публикувани основните фототабла от проекта „150 години Българска екзархия“, изпълнен през 2020 година в сътрудничество на Пловдивски граждански клуб и Културен център – музей „Тракарт“. В рамките на настоящата изложба са изложени избрани акценти от тях, които можете да видите в Епископската базилика на Филипопол. Кураторски проект: Студио „Нитон” с консултант д-р Петър Граматиков.

 

На официалната страница на „Нитон“ https://artniton.com можете да разгледате и да изтеглите специалната брошура по този повод. Брошурата е 32 страници, двуезична – на български и английски език, с подробна информация за изложбата.

 

Снимки: „Нитон“

2,066 total views, no views today