Начало Актуално Китарен ансамбъл „Академика“ с концерт в парижката катедрала „Св. Елизабет Унгарска“

Китарен ансамбъл „Академика“ с концерт в парижката катедрала „Св. Елизабет Унгарска“

7L6A0553

Ансамбъл „Академика” с художествен ръководител проф. д-р Стела Динкова гастролира с изключителен успех във френската столица Париж по покана на д-р Елена Радева-Николова от Асоциация за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция. Посланието на концерта, по думите на д-р Николова, е: „да предадем на младото поколение най-важните добродетели на българина – да пази културата, традициите, изкуството, артистите си.“

Под изографисаните с библейски сюжети сводове на катедралата „Свети Елизабет Унгарска“ многобройната публика от французи и българи се докосна и развълнува от живителната сила на българският дух, претворена в богата програма от класическа музика (Бах, Бизе, Пиацола и др.) в комбинация с български творби от Петко Стайнов, Пламен Арабов и Марин Големинов.

Като оркестър със силно емоционално въздействие и разнообразен репертоар определи нашите музиканти проф. Арно Дюмонд, световноизвестен класически китарист, композитор и дългогодишен преподавател по класическа китара в Парижката консерватория.

„Пловдив е винаги с нас – коментира д-р Радева – той е тук с Академика, уникален, вечен, с многовековни традиции и културна столица не от вчера“!

Изявите на Китарен ансамбъл „Академика” се осъществиха благодарение финансовата подкрепа на програма „Мобилност” към дирекция „Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив и „Фондация за развитие на артистични таланти“ в лицето на Иван Фратев. 

Концертът в Париж се състоя на 5 юни, а непосредствено след завръщането си, снощи Китарен ансамбъл „Академика“ взе участие и в откриването на Годишна изложба на Факултет Изобразителни изкуства на АМТИИ, а час по-късно в концерта на Античния театър за кулминацията на фестивала Made аt the Academy в представителния концерт „Академията кани Пловдив“.

2,027 total views, no views today