Начало Актуално Кметът Здравко Димитров бе отличен като посланик на хората с редки болести

Кметът Здравко Димитров бе отличен като посланик на хората с редки болести

viber_изображение_2020-05-04_13-30-29
Кметът Здравко Димитров получи плакета, с който бе отличен като посланик от Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ ). Той бе връчен от координатора на алианса за Пловдив Йорданка Петкова. Отличието е послучай Международния ден на хората с редки болести, който се отбелязва на 29 февруари – веднъж на 4 години. Пандемията от Ковид-19 обаче попречи досега градоначалникът да получи наградата си.

„Отличаваме Здравко Димитров, защото нашата организация винаги е работила успешно с Община Пловдив и в нейно лице имаме надежден партньор. Редките болести са животозастрашаващи или хронични, инвалидизиращи, заболявания със слабо разпространение и висока степен на сложност като в България от тях страдат близо 400 хиляди души“, заяви Йорданка Петкова. Тя добави, че НАХРБ има подкрепата и на Пловдивската митрополия и лично на Негово високопреосвещенство митрополит Николай, с чието съдействие тази година е отслужен молебен за страдащите от редки болести.

„Мерило за културата на едно общество е как се отнася към хората със заболявания и тези в неравностойно положение. Община Пловдив ще продължава партньорството си с Националния алианс на хората с редки болести и в бъдеще чрез различни социални инициативи“, заяви Здравко Димитров.

Зам.-кметът Анести Тимчев допълни, че още тази година Общината може да подеме инициативата „Пловдив – Столица на доброто“, чиято цел е да се активира социалното подпомагане.

4,005 total views, no views today