Начало Covid-19 Кметът Здравко Димитров се запозна с новите услуги за COVID рехабилитация в Спортния диспансер

Кметът Здравко Димитров се запозна с новите услуги за COVID рехабилитация в Спортния диспансер

sporten dispanser2 sporten dispanser3

Кметът Здравко Димитров се запозна с новите услуги, които Медицински център за рехабилитация и спортна медицина (бившия Спортен диспансер) предлага за преболедувалите от COVID -19. За нуждите на възстановителната програма са открити три консултативни кабинета – по кардиология, пулмология и физиотерапия и рехабилитация.

Освен това медицинският център дава възможност за консултации с невролог, психолог и диетолог за всички желаещи.

„Създадохме уникална програма, която е комплексна и мултидисциплинарна. При нея шест квалифицирани специалисти проследяват в динамика състоянието на преболедувалите от коронавирус, като се правят входящи и изходящи изследвания на пациентите“, обясни управителят на лечебното заведение д-р Влатко Глигоров.

По програмата се прави сравнение на параметрите на белия дроб, оксиметрия (измерване на пулс), както и на обмена на кислород – въглероден двуокис в началото и края на 10-дневния курс на рехабилитация.

„Приветствам програмата, защото все по-ясни ще стават пораженията от инфекцията. Ще помогнем на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина не само да реализира успешно идеята си, а и да я развие, защото със сигурност това ще подобри нивото на услугите, които той предлага общинското здравеопазване“, коментира кметът Здравко Димитров, след като се запозна с новооткритите кабинети.

Проблем пред пациентите засега е фактът, че програмата не се финансира от Министерството на здравеопазването. От лечебното заведение са подали молба към НЗОК за финансиране от фонд „Медицински дейности извън НЗОК“, но са получили мълчалив отказ. Ръководството на центъра обаче не се отказва и сега кандидатства за включване към по линия „амбулаторна процедура“ към клинична пътека за COVID рехабилитация.

sporten dispanser5 sporten dispanser

 

2,630 total views, no views today