Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев приветства участниците в международната конференция „Климатът и Аз“

Кметът Иван Тотев приветства участниците в международната конференция „Климатът и Аз“

ekoforum

Кметът на Община Пловдив Иван Тотев откри форум, посветен на изменението на климата. Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, експерти по образователните програми за промените в климата от България и Германия, неправителствени организации, участници в проекта, социолози, психолози и педагози обсъдиха подходите за бъдещи образователни програми за климата, насочени към деца и младежи.

„Когато започнахме сътрудничество с Националния доверителен екофонд преди повече от две години, за да бъдем подкрепени в усилията си да подобрим енергийната ефективност на няколко сгради в града, смятахме, че придаваме съществен принос към намаляване на енергопотреблението и по този начин към намаляване на емисиите към парникови газове”, обърна се към присъстващите кметът инж. Тотев.

„Ролята на политиците е да преговарят на европейско и международно ниво в интерес на страната ни. Нито политиците, нито местната власт могат да направят съществени стъпки в посока на смекчаване на влиянието на климатичните промени и адаптацията, ако към това не се включи всеки един жител, всеки един гражданин. Когато се натрупва приноса на всеки един от нас, резултатите стават значителни”, заключи той.

Кметът отбеляза, че е важно е да се продължи добрата съвместна работа с децата в училищата, детските градини и университетите, за да се променя поведението и отговорността на всеки един от нас.

По време на форума заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова обяви, че безвъзмездната субсидия от Националния доверителен екофонд за мерки по енергийна ефективност през 2016-та скача от 13 на 16 милиона лева.

Конференцията е финал за проекта „Климатът и Аз“, чиято цел е да информира деца и младежи в градините и училищата за климатичните промени и създаде активност сред тях за опазване на околната среда.

7,574 total views, no views today