Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев прие щафетата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 от Леуварден

Кметът Иван Тотев прие щафетата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 от Леуварден

leeuwarden_1

Пловдив и Матера приеха щафетата на Европейска столица на културата на тържествена церемония в холандския град Леуварден, който заедно с Валета е носител на престижната титла през 2018 г. В залата на театъра кметът на Пловдив Иван Тотев и генералният директор на фондация „Матера Базилика“  Паоло Вери получиха статуетка като символ на домакинството.

„Този проект променя не само облика на градовете, носители на титлата, но и прави хората, които живеят там, по-обединени и отворени към промени в заобикалящата среда.

За мен като кмет на един от градовете, които ще бъдат културна столица през следващата година, е от голямо значение и висока отговорност да създаваме с моя екип условия, за да може градът ни по време на 2019-та и след нея да продължи да споделя с Европа и света своите хилядолетни културни ценности и съвременните форми на изява“, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев и допълни: „Мотото ЗАЕДНО излезе от рамките на локалното си значение и успя да привлече повече от 1000 организации от страната и чужбина, които изявиха желание да се включат в официалната програма в Пловдив догодина. Днес приемам символично щафетата, но съм убеден, че титлата Европейска столица на културата завинаги ще остане в историята на Вашия град и в сърцата на хората, така, както ще се случи и в Пловдив“, каза още кметът Иван Тотев.

В залата присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът Розалин Петков. Заедно с кмета Иван Тотев те имаха двустранни срещи с кмета на Леуварден Ферд Кроне и кралския комисар по културата на Холандия Арно Брок. Проведени бяха и редица разговори, свързани с реализацията на проекта Европейска столица на културата.

Преди това българската делегация заедно с представители на европейски градове и институции присъстваха на съвместен концерт между Пловдив и Леуварден под надслов „Открий Севера“, а кларнетистът Яшко Аргиров и музиканти от оркестър „Брестовица“ вдигнаха на крака залата със своите изпълнения.

leeuwarden_4 leeuwarden_3 leeuwarden_5 leeuwarden_6 leeuwarden_8 leeuwarden_9 leeuwarden_10 leeuwarden_11

5,387 total views, no views today