Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев присъства на откриването на международната знакова конференция „Храни 2030“ в Пловдив

Кметът Иван Тотев присъства на откриването на международната знакова конференция „Храни 2030“ в Пловдив

au_food2030_5

С изказване на еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис тази сутрин в аулата на Аграрния университет в Пловдив започна работата на международна знакова конференция, посветена на научните изследвания и иновациите като двигател на трансформацията на устойчивите хранителни системи. Второ събитие на високо ниво „ХРАНИ 2030“ е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Днес на церемонията по откриването присъстваха кметът инж. Иван Тотев, ректорът на АУ проф. Христина Янчева, заместник-министрите на образованието – проф. Иван Димов, на здравеопазването Светлана Йорданова и на земеделието – Лозана Василева, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, почетният консул на Италия в града Джузепе ди Франческо и други официални лица.

По време на форума Европейската комисия ще представи актуализация на процеса и визията на „ХРАНИ 2030“ за формиране на бъдещите хранителни системи по отношение на устойчивост, гъвкавост, отговорност, разнообразие, конкурентоспособност и приобщаване.

Експертите са категорични, че подобна трансформация изисква нов подход в науката, научните изследвания и иновации, който поставя хранителната система във фокуса на вниманието като средство за гарантиране на безопасността на храните. Системният подход, към който призовава Конференцията „ХРАНИ 2030“, изисква подобряване взаимовръзката между сухоземните и водни екосистеми, между производителите и потребителите, с цел постигане на четирите водещи приоритета: осигуряване на здравословен и устойчив хранителен режим, устойчивост на климата и околната среда, ефективно използване на ресурсите, иновации и овластяване на общностите.

Форумът, който ще продължи и утре, предвижда пленарни заседания с водещи лектори, паралелни сесии с интерактивни панелни дебати, културни изяви и изложбена площ за представяне на новаторски изследователски инициативи, мрежи, стартиращи фирми и устойчиви хранителни технологии.

Днес гостите аплодираха бурно изпълненията на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ и споделиха впечатленията си от магията на българския фолклор, представена им снощи от ансамбъл „Тракия“.

au_food2030_1 au_food2030_2 au_food2030_3 au_food2030_4 au_food2030_6 au_food2030_7 au_food2030_8 au_food2030_9 au_food2030_10 au_food2030_11

7,872 total views, no views today