Начало Актуално „Книги за смет” се завръща за трета година

„Книги за смет” се завръща за трета година

Basic CMYKПовече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата, припомнят от организаторите и ни призовават да рециклираме не само по повод кампанията. 

София, 20 март 2015 – Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за трета поредна година от 26 април до 16 май. „Книги за смет” ще се състои на 25 април в Пловдив, на 26 април в София, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас. Организаторите издателство Smart Books и фондация Credo Bonum, с помощта на партньорите им от посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка, Екопак България, The Mall, община Бургас и община Пловдив ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци.

И тази година издателство Smart Books ще изненада приятно участниците в кампанията с лимитиран нов тираж книги. След като миналата година фокусът беше върху български класически произведения и народни приказки, тази година акцент ще бъде приключенската литература. Един от най-известните детски романи „Вълшебникът от Оз”, ще бъде преиздаден на български език 115 години след публикуването му в САЩ. Романът на Лиман Франк Баум за малката Дороти и кучето й Тото е едно от най-познатите произведения в американската култура.

flyer_backПластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси, са годни за рециклиране отпадъци. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.

За събирането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно събиране на Екопак. Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране. След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути.

Кампанията ще се осъществи с медийната подкрепа на телевизионното предаване на БНТ – „Зелена светлина”, „Списание 8”, гайдът „Програмата”, сайтът „Аз чета” както и с подкрепата на партньори от Столична община и JCDecaux.

facebook cover

7,212 total views, no views today