Начало Актуално Комплексът за социални услуги за деца и семейства отбелязва 10 години резидентна грижа

Комплексът за социални услуги за деца и семейства отбелязва 10 години резидентна грижа

film1 Georgi_film

18.09.2023

На 19 септември екипът на Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) и Община Пловдив ще отбележат 10 години от присъединяването на Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“ и разкриването на Център за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“ като част от услугите на комплекса. Събитието ще се състои в хотел „Ърбън“ (бул. Кукленско шосе № 30) от 15:00 ч., но един час преди това екипът и децата ще са там, за да демонстрират своите умения.

Център „Детска къща“ е един от първите в България, разкрит през 2003 г. в резултат на партньорството на Община Пловдив и Европейски детски тръст – Великобритания, с основна функция да представи пилотен модел на временна грижа за деца в малък групов дом, в близка до семейната среда. През 2013 г. този център става част от Комплекса за социални услуги с цел това да допринесе за повишаване ефективността на предоставяните услуги за децата в него. В същата година Община Пловдив планира и реализира преструктурирането на Приют за безнадзорни деца „Майка Тереза“ в Център от семеен тип.

През тези десет години екипът на Комплекса преминава през редица предизвикателства, за да създаде един успешен модел на грижа за деца, които не могат да останат в своите рождени семейства, както и да привлече и развие професионален и мотивиран екип, да създаде възможности всяко дете да получи индивидуална грижа, да се чувства сигурно и защитено.  В тази насока са ангажирани и ресурсите на всички центрове – част от комплекса, както и множество организации, допринесли за това да се постигне най-доброто за всяко настанено дете.

За 20 години от своето създаване „Детска къща“ е дала дом на 167 деца, а от 2013 г.  Център за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“ – на 72 деца.

В рамките на събитието ще се изявят някои от талантливите деца на двата центъра, както и ще бъде представена премиерата на филм „…. И детство сега!“, разказващ историята на вече пораснало момче, което споделя за своя път, своите уроци и успехи с подкрепата на социалната работа. Представянето на подобна история е в отговор на потребността социалната работа, и в частност резидентната грижа да стане видима за общността. Популяризирането на подобна практика има и образователен характер, като по този начин както студенти по социална работа, така и вече завършили социални работници ще могат да се докоснат до същността на социалните услуги и социалната работа като цяло.

На събитието са поканени представители на Община Пловдив, Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за качество на социалните услуги, партньорски организации, младежи, напуснали центовете,  дарители и съмишленици на каузата за по-добро детство.

 

Ето и програмата:

14:00 часа

 

Посрещане – ателиета с дейности на деца от центровете за резидентна грижа, в които могат да се включат гостите – музика, декупаж, грънчарство.
15:00 часа

 

Откриване

Приветствие от официалните гости.

Музикален  поздрав от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ и деца от центровете за резидентна грижа на КСУДС Пловдив.

Филм „… и детство сега!“, който представя историята на младеж, вече напуснал център за резидентна грижа и добри практики в предоставяне на услугата.

Връчване на плакети на партньори на КСУДС Пловдив.

17:00 часа

 

Почерпка

3,930 total views, no views today