Начало Пловдив днес Конкурс за устойчиво ползване за творчески цели на десет обекта в квартал Капана

Конкурс за устойчиво ползване за творчески цели на десет обекта в квартал Капана

Станете част от първия в България квартал на творческите индустрии!

Общинска фондация „Пловдив 2019“ обявява конкурс за ползване за творчески цели на десет обекта в Капана. Проектът е в подкрепа на инициативата „Капана – квартал на творческите индустрии в Пловдив”, с която организаторите от „Пловдив 2019“ се стремят към създаването на първия подобен квартал в Бълария като част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

Конкурсът цели да избере проекти за устойчиво и безвъзмездно използване за творчески цели за период от 1 година на 10 обекта в кв. Капана, Пловдив. Победителите в конкурса ще имат възможността да използват обектите за ателиета, студия, офиси, галерии, работилници и други видове работни пространства за развитие на творческа дейност и създаване на услуги и продукти, характерни за творческите индустрии.

„Капана – квартал на творческите индустрии“ е дългогодишен проект, който ще привлече и засели в една от централните, но неоживените части на града представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предостави благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. С оглед на специфичните дадености, история и архитектура на Капана, дейностите по проекта ще имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място.

Целта на проекта е Капана да се превърне в своеобразна международна лаборатория и място за изследване, иновации и експеримент в областта на творческите индустрии и културния мениджмънт. Със своите дейности „Капана – квартал на творческите индустрии“ ще се позиционира като притегателно място за артисти, куратори, културни мениджъри, занаятчии, софтуерни специалисти, архитекти, урбанисти, писатели, музиканти от цялата страна и ще се превърне в разпознаваем международен резидентен център. В дългосрочна перспектива проектът има за цел да превърне Капана в популярна и обичана марка в национален и международен контекст, която да привлича интереса на туристи и на представители на творческите индустрии от цял свят.

В конкурса за безвъзмездно използване на 10 обекта в Капана могат да вземат участие представители на творческите индустрии като:

художници, скулптори, занаятчии, културни и арт мениджъри, музиканти, представители на съвременното и медийното изкуство, занимаващи се с пърформанс, съвременен танц и модерен театър, фотографско, филмово и видео изкуство, графичен дизайн, моден дизайн, архитектура, реклама, книгоиздаване, програмиране, теоретични дейности за изследване на културни и артистични феномени, алтернативни медии, насочени към култура и др.

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

Изпратете формуляр за участие до 17 ч. на 20. април 2014 г., на адрес: [email protected].

Цялата документация по конкурса може да бъде намерена ТУК 

 

8,352 total views, no views today