Начало Събития Концерт на дуо Евгения Радославова и Матиас Гредлер в Балабановата къща

Концерт на дуо Евгения Радославова и Матиас Гредлер в Балабановата къща

Konzert Duo Cover

Днес, 16 май от 19.30 часа в Балабановата къща ще се състои първият от двата концерта в Пловдив в рамките на 23-те Австрийски музикални седмици, които тази година са посветени на 140 години от установяването на дипломатически отношения между Австрия и България. Концертите традиционно са включени в Културния календар на Община Пловдив. Събитията са с вход свободен!

За концерта тази вечер от Виена пристигат Евгения Радославова (пиано) и Матиас Гредлер (виолончело).
Евгения Радославова изнася на десет годишна възраст първия си самостоятелен клавирен рецитал, а една година по-късно е дебютът ѝ с оркестър. На дванадесет години става носител на наградата на „Международния клавирен конкурс за млади виртуози“ (Чехословакия). Завършва с отличие и златен медал Софийската музикална гимназия „Л. Пипков“, както и Националната музикална академия „П. Владигеров“ в класа по пиано на проф. Антон Диков. Получава степен Магистър на Виенската Академия за музика и сценични изкуства със специалностите концертно пиано при проф. Ноел Флорес и камерна музика при проф. Аведис Куюмджян.
Нейната активна концертна дейност обхваща солови програми и участия в камерни ансамбли с изяви в редица страни като България, Чехия, Германия, Италия, Украйна, Унгария, Тунис, Израел. Участва като солист на Симфоничните оркестри София, Плевен, Варна, Братислава, Сомбадхей и др.

Матиас Гредлер е роден през 1975 г. в Мюнхен. Произхожда от австрийско семейство музиканти и получава първите си уроци по виолончело от баща си Едгар Гредлер (солист на Мюнхенския радио оркестър) и след това учи при Хайнрих Шиф и Клеменс Хаген в Залцбург и Виена. Продължава образованието си с Мартин Хорнщайн във Виена и Миклош Пенени в Будапеща.
От 1997 г. до 2000 г. Матиас Гредлер следва камерна музика (струнен квартет, дуо пиано/виолончело) с трио Алтенберг във Виенската консерватория, както и с Райнер Шмид в Моцартеум в Залцбург.
Още в ранна възраст започва да се занимава с камерна музика. През 1986 г. основава заедно със сестра си Мануела Гредлер и пианиста Якоб Фихерт клавирно трио, което съществува до 1998 г. Печели множество награди, което му дава възможност за оживена международна концертна дейност. Чрез многобройни изпълнения на известни фестивали Матиас Гредлер се утвърждава както като солист, така и като камерен музикант.
Матиас Гредлер свири на виолончело от Джовани Батиста Гуаданини от 1752 г.

В програмата на концерта са включени произведения на Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман, Тодор Попов, Феликс Менделсон Бартолди.

4,041 total views, no views today