Начало Актуално „Кралят на китарата“ с рецитал на GuitArt фестивал в Пловдив

„Кралят на китарата“ с рецитал на GuitArt фестивал в Пловдив

Tamayo_FB

21.09.2022

На 7-ми октомври в Студио 1 на Радио Пловдив, Марко Тамайо ще представи нов проект пред българската публика

 

Марко Тамайо, кубинският китарист с австрийско гражданство, провъзгласен за „кралят на китарата” от италианския вестник Ла Стампа, победител в множество престижни международни конкурси, свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят, е една от водещите фигури в света на класическата китара.

Марко Тамайо, новият професор по класическа китара в Университет за изкуства в Берлин (UDK), е носител на големи международни награди, сред които на Международния китарен конкурс “Микеле Питалуга” в Алесандрия, Италия, „Международен китарен конкурс” в Испания, Международен конкурс за китара “Никита Кошкин” в Австрия, Международен конкурс за китара “Лео Брауер” в Хавана, Куба.

Тамайо е активен солист, редовен член на ансамбли за камерна музика и редовен изпълнител на концерти за соло китара и оркестър. Репертоарът му включва различни стилове и е значително голям.

Китарата, на която той свири,  е създадена специално за него от американският лютиер Стивън Конър, който за по-малко от две десетилетия се нареди сред майсторите на класическа китара.

След успешното му гостуване през 2017г. и препълнен салон на Драматичен театър, Пловдив, той отново прие поканата да участва тазгодишното издание на GuitArt. Рециталът му ще бъде на 7-ми октомври, от 19:00ч. в Студио 1, БНР-Пловдив. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Марко Тамайо ще проведе и майсторски класове с млади китаристи от пловдивското музикално училище НУМТИ „Добрин Петков“ и студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев“  , а също така е част и от журито на китарния конкурс.

Билети в мрежата на Eventim и на място.

www.facebook.com/guitartfest/

www.guitart.bg

2,735 total views, no views today