Начало Актуално Кръстю Кръстев е новият директор на фестивала „Сцена на кръстопът”

Кръстю Кръстев е новият директор на фестивала „Сцена на кръстопът”

25-ото издание на форума идва с множество интересни театрални представления, премиери на книги, изложби, работилници, четене на съвременна българска драматургия

2

Кръстю Кръстев е новият директор на „Сцена на кръстопът”, а актрисата Ивана Папазова става лице на един от най-авторитетните театрални фестивали в България.

„Тази година фестивалът става на четвърт век – време, в което основателят му проф. Стефан Данаилов го превърна в едно от най-чаканите събития в културния живот на Пловдив.  През 2020 г. събитието мина под знака на почитта към личността и приноса на проф. Данаилов и то в едно особено време на пандемия и ограничения. Тази година обещаваме на публиката едно вълнуващо двуседмично пътешествие в света на театъра с най-добрите представления от програмите на всички театри в България. За мен е чест и лична отговорност да съм активна част от организацията на „Сцена на кръстопът” и вярвам, че най-доброто за фестивала тепърва предстои”, каза Кръстев, който е и директор на домакина на фестивала Драматичен театър-Пловдив.

Тазгодишната програма е селектирана от Кръстев и Росица Обрешкова, креативен директор е Елин Рахнев.

25-ото издание на Есенния международен фестивал се открива на 10 септември в 19 часа с премиерата на „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир на Пловдивския драматичен театър. Режисьор е Стайко Мурджев.

След бутиковата програма миналата година заради пандемичната обстановка, тази година за своя четвъртвековен юбилей форумът се завръща с богата програма. Публиката ще се наслади на най-добрите заглавия на национална сцена, ще има премиери на книги, театрални работилници.

Ще видим „Боклук” на Елена Телбис – носител на две награди Икар и три награди Аскеер за тази година, под тепетата ще гостува и „Плач на ангел”, донесъл Аскеер на Христо Мутафчиев за главна мъжка роля, „Портокалова кожа”  – Аскеер за изгряваща звезда и сценография, както и за музика; както и „Шекспирин по време на пандемия”, донесъл Аскеер на Светлана Янчева за ролята на режисьорката.

Своите най-хубави представления ще изиграят трупи от цяла България. Общо 18 са спектаклите, които са селектирани в програмата на фестивала. Ще видим представления на Пловдивския театър,  Народния театър, Театър „София” , Малък градски театър „Зад канала”, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър 199 „Валентин Стойчев”,  Младежкия театър „Николай Бинев” , драматичен театър „Стефан Киров”, Габровски драматичен театър „Рачо Стоянов”, Театър „Българска армия”, Общински театър „Възраждане”, Театрална работилница „Сфумато”, Русенски драматичен театър „Сава Огнянов”, Плевенски драматичен театър „Иван Радоев”, Хасковски драматично-куклен театър „Иван Димов”.

По традиция ще се насладим и на играта на младите лица на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, които тази година представят своето най-най-най-представление – „Кукли сме ние”.

Програмата предлага две работилници с журналиста Георги Тошев и композитора Асен Аврамов. Ще имаме възможността да се срещнем с актрисата Цветана Манева за премиерата на книгата „Тя, Цветана” на Яна Борисова и Георги Тошев.

Очакват ни интересни изложби, събития на открито, четене на съвременна българска драматургия.

Мотото на 25-ата „Сцена на кръстопът” е „Театъра Надеждата”.

Драматичен театър-Пловдив  отново ще бъде домакин на събитието.  Прояви ще има както в Голямата зала, така и в Камерна зала „Стефан Данаилов” и  в двора, където ще има поредица от четения с участието на драматурзи и артисти.

„Сцена на кръстопът” се осъществява с помощта на Министерство на културата, Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 г. и меценатското семейство, начело с Компания „Роза Импекс”.

2,210 total views, no views today