Начало Актуално МБАЛ „Свети Мина“ откри първия в страната Център за лечение на усложнения след COVID

МБАЛ „Свети Мина“ откри първия в страната Център за лечение на усложнения след COVID

Постковид център - МБАЛ Св. Мина- 1 Постковид център - МБАЛ Св. Мина- 2

В  пловдивската общинска болница „Св. Мина“ бе открит първият в страната Център за диагностика и лечение на усложненията след COVID-инфекция. На откриването присъстваха директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, управителят на здравното заведение проф. Петър Петров и ръководителят на програмата д-р Цветан Деведжиев.

Центърът ще работи ежедневно по два часа, а при необходимост графикът ще бъде удължен. Пациентите ще се преглеждат безплатно и без направления, поясни проф. Петров. В него ще се правят изследвания на пълна кръвна картина, рентгенови снимки, консултации със специалисти. Центърът ще работи със средства на болницата и с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Общинското здравеопазване е в пълна готовност да посрещне новата COVID вълна. Съгласно разпореждането на Областния кризисен щаб МБАЛ „Св. Мина“ засега ще бъде оставена в резерв, а за първите по-сериозни случаи ще бъде възстановено COVID-отделението в МБАЛ „Свети Пантелеймон“, съобщи още д-р Калинов.

Той допълни, че се наблюдава засилване на темпа на ваксинация в последните дни, но все още ваксинираните са далеч от желания процент.

„Актът на ваксинация е доброволен, но аз съм убеден, че всеки би пожелал да се имунизира, ако бъде подробно информиран. Смятам, че все още изоставаме в тази насока и затова има почва за недоверие и разпространение на фалшиви новини за ваксините. Ще разчитаме много и на медиите за правилно разясняване на ползите от ваксинацията“, каза още д-р Калинов.

В 14-те общински лечебни заведения работят общо 8 имунизационни центъра, а в ДКЦ 2 вече има постоянен екип, който поема и част от случаите на Спешна помощ.

5,371 total views, no views today