Начало Събития МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА УСМИВКИТЕ/SMILE ART FEST ЩЕ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА УСМИВКИТЕ/SMILE ART FEST ЩЕ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ

Дору Аксинте - РумънияОт 4 до 11 септември в Дома на културата „Борис Христов” ще бъдат експонирани номинираните за награда творби, в които майстори на рисувания хумор от цял свят представят своето виждане за нашата страна, Балканите и балканските нрави.

Организаторите на Международния фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура от Фондация „Имеон-Балкани“ са определили за тема на 7-мото издание на фестивала „Дестинация Балкани – Дестинация България“, а генералният спонсор Пощенска банка добавя още една конкурсна категория с поглед напред – „Дестинация: Бъдеще“, свързана с мотото на 25-тата ѝ годишнина.

Партньори на Фестивала на усмивките са Министерството на културата, Световната федерация на карикатуристите – FECO, Съюзът на българските художници, Съюзът на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество. Патрон на „усмихнатия“ фестивал е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски.

В Пловдив – българската културна столица ще се проведат заседанията на международното жури, като трима от неговите членове ще подредят свои изложби в квартал Капана.

Румънският карикатурист Кристиан Топан – в галерия „PLOVEDIV”, Махмут Акгюн от Турция в галерия „Лаутлиев”, а българският „майстор на карикатурата” Анатолий Станкулов ще покаже в Point Blank Gallery изложба сатирична живопис със 17 еротични реплики на картини на Модилиани.

SMILE ART FEST-ът ще стартира на 5 септември от 18.30 ч. с Cartoon Smile Session с участието на членовете на журито на площада на ул. Христо Дюкмеджиев № 10 в Капана, където ще бъде експонирана и изложба на открито с творби от фестивала.

Смайл хепънингът ще продължи на същото място и през следващия ден. Чрез иновативните устройства Bamboo-Spark, осигурени от Пощенска банка, нарисуваното от карикатуристите веднага ще може да бъде дигитализирано и запаметено като файл на телефон или компютър.

Събитието се провежда с любезното домакинство на община Пловдив.

smile art fest plovdiv facebook

8,461 total views, no views today