Начало Актуално Млади артисти в България, Румъния и Гърция с провокативна изложба за Черен петък

Млади артисти в България, Румъния и Гърция с провокативна изложба за Черен петък

покана

22.11.2021

Black Friday/Черен петък! Тази световна маркетингова стратегия, довела пазаруването до истерия, отдавна стъпи и у нас. Сега с нея се захваща и изкуството, което от една страна „коментира явлението Black Friday в комерсиалния свят, но от друга – отправя предизвикателство към артиста да изложи пред публика една забравена, така да се каже „преоценена“ част от творческото си минало“.

Провокацията приемат млади творци от три Европейски столици на културата – Пловдив (България) – 2019, Тимишоара (Румъния) 2023 и Солун (Гърция) – 1997.

На 26 ноември и в трите града ще се състои Black Friday/Черен петък за разпродажба на художествени произведения. В Пловдив мястото на изложбата с откриване – разпродажба е сутеренната зала на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град, от 17:00 до 19:30 ч. на 26 ноември (петък).

Но артистичният Black Friday ще продължи доста по-дълго от комерсиалния. Творбите на 12-имата млади художници (на цени между 30 и 90 евро), ще останат на вниманието на интересуващата се от изкуство публика до 15 декември. Предвижда се и видео запис на откриването на изложбите в Пловдив, Тимишоара и Солун, който ще бъде разпространен в социалните мрежи.

Ето и българските участници :

–           Антоан Стойков – работи в областта на графиката, занимава се и с татуиране

–           Бельо Хаджиев – живопис и съвременно изкуство

–           Веселка Хаджиева – работи в областта на дизайна, живописта и керамиката

–           Вълко Чобанов – съвременно изкуство, арт инсталации, дигитално изкуство

–           Гергана Еленкова – работи в областта живописта, съвременно изкуство-арт инсталация, илюстрация

–           Драгомир Димитров –  работи живопис, графика, колаж

–           Димитър Шопов – съвременно изкуство, концептуално изкуство, колаж

–           Дарена Георгиева – живопис, рисунка

–           Осман Юсеинов – живопис, видео арт, бижутерство

–           Иван Иванов – скулптура, съвременно изкуство, арт инсталации

–           Красимира Кирова – дигитално изкуство, текстил

–           Цветелина Ангелова – скулптура, арт инсталация

Основната идея на проекта е съчетаване на некомерсиалното и комерсиално. Един вид социален експеримент, в който се представя изкуството като продукт. Тук изкуството запазва своята функция, но е поставено в различна ситуация, различна роля, „преоценена стока“. Каква е ролята на изкуството и къде е артиста в комерсиалния свят? След като притежаваме и можем да притежаваме толкова много вещи, защо да не притежаваме изкуство? Какъв е смисълът на изкуството днес и защо трябва да го притежаваме? Това е провокация както за артиста, така и за публиката.

На този фон пред художника изниква важен въпрос. Какво е преоценено изкуство? Нещо старо, забравено, „неизползваемо“ в сегашния път на твореца?

Изваждайки „нафталиновите“ платна всеки автор  в изложбата представя една интимна част от себе си, която е оставила следа и е маркирала неговото творческо съществуване тук и сега.

Изложбата „Black Friday/Черен петък“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

 

Нещо любопитно:

Black Friday/Черен петък е част от „Виа Трансилваника“ – мащабен проект в Румъния, който представлява туристически пешеходен и велосипеден път (подобно на Ел Камино де Сантяго). Проектът е идея на Алин Усериу, но се осъществява с помощта на много творци и съмишленици. Асоциацията, която управлява проекта, се нарича „Ташолеса социал“, със седалище в родната къща на самия Алин, която се намира в планината Ташолеаса, Карпати.

Интересното в проекта „Виа Трансилваника“ са камъните, разположени на всеки километър по маршрута, (характерно както за римските пътища, така и след това).

Камъните по Виа Трансилваника са интересни с това, че  всеки един от тях от общо 1600 (вече поставени) е с уникална скулптурна намеса от много румънски скулптори и двама български – Цветелина Ангелова и Иван Иванов (участници в настоящата изложбаа в Пловдив). През следващата година се очаква да има приблизително 300 камъка, изработени от тях двама. Цветелина Ангелова работи по проекта вече три години, а Иван –  от 4. За тези години Цвети и Иван се превърнаха във важна част от екипа на „Ташолеаса социал“, затова и след приключването на проекта, те ще останат част от творческия екип на асоциацията.

Проектът ще бъде завършен през 2022 година.

 ………………………………………………………………………………………..

„Имаш ли изкуство?

Казват, че диамантите са вечни, но изкуството е по- ценно. Ако ти мислиш различно, за теб няма нищо невъзможно. Достъпни произведения на изкуството, ние сме „конкуренцията“, всички цени са ниски.

БЪРЗО! НАПРЕД!

Тук сте в добри ръце, тук сте на правилното място, тук сте хора, тук пазарувате. Стараем се да получите повече. Добрее, но какво имате в портфейла си? Голям брой произведения на изкуството, ние правим добри неща. Повярвайте в силата на мечтите и надхвърлете безмилостния стремеж към съвършенство.

Пулсът на Америка, искаш ли го или не?

Това е изборът на новото поколение и ви дава крилата да видите света от различна гледна точка.

I„m lovin`it, и не искам да притежавам само едно произведение!

ЧУВАШ ЛИ?! ОЧАКВАЙ ПОВЕЧЕ, ПЛАЩАЙ ПО- МАЛКО!

Само тук и сега, вярвайте в мечтите си!

Just do it!“

Цветелина Ангелова

2,270 total views, no views today