Начало Актуално Мюсюлманската общност кани пловдивчани на празника „Денят на Ашурето“

Мюсюлманската общност кани пловдивчани на празника „Денят на Ашурето“

ashure3

04.08.2022

За поредна година с подкрепата на община Пловдив, Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в Пловдив имат удоволствието да организират честването на празника „Денят на Ашурето“. Тази година той ще се празнува на 8 август, понеделник, от 12.00 часа пред Джумая джамия.

Според традицията на този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Отбелязването на Деня Ашуре е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии. Организаторите отправят покана към пловдивчани да се включат в празника, който ще започне с кратко приветствие и пояснение за значението на посланията на “Денят Ашуре” за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност.

„Денят Ашуре“ е празник, който се чества по мюсюлманския календар, но води своя генезис от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева.

„Денят Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере каквото намери и от това да направят гозба. Така в тази гозба има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Освен раздаването на ашуре пред Джумая джамия, младежи в традиционни турски носии ще почерпят гостите и с турски шербет, а след това ще има ритуал – сема, посветен на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев.

Денят Ашуре“ 2022 г. се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за подкрепа на празниците на етническите общности в Пловдив.

2,494 total views, no views today