Начало Актуално Награда „Борис Христов“

Награда „Борис Христов“

Nagrada_B_Hristoff

Световният оперен бас – Борис Христов вдъхновява учредителите на новата престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви със значим принос за развитието на съвременната култура.

Изборът на днешния ден за обявяване на отличието не е случаен: на 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис Христов. Ролята му за популяризиране на българската култура  и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е всепризната. Затова „Фондация за развитие на артистични таланти“  няма колебание чие име ще носи призът, който ще получават съвременни личности с ярки постижения в изкуството. Награда ще се присъжда за постижения, които придават високо качество и съдържание на културните процеси в град Пловдив и страната. Сред критериите за избор на личност и/или събитие от особено значение ще бъде устойчивостта на постигнатите резултати,  както и съизмеримостта им с най-добрите образци на съвременното изкуство по света. Ще се анализират и интересите на  публиките, начините и степените на въздействие върху тях, възпитаването на вкус и това доколко способства за създаване на трайни нагласи на потребност от изкуство. Същевременно, изцяло в духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на отличието с неговото име ще търси и насърчава произведения и автори с високи и безкомпромисни естетически критерии за създаване на стойностно изкуство.

Фондацията осъществява дейността си в Пловдив и изборът на личностите и проявите, които ще получават годишната награда „Борис Христов“ естествено ще бъде насочен към културния живот в града.

Наградната статуетка е миниатюра на един от популярните предметни символи – Маската, изработена от  скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата „Борис Христов“.  Идеята за превръщането й в индивидуален награден знак е на Пловдивчанина Иван Фратев. Името му е трайно  свързано с подкрепата за  стойностни събития, които допринасят за достойното развитие на Пловдив . Фондацията стои изцяло и зад финансирането на изработката на пластиките НАГРАДА „БОРИС ХРИСТОВ“.

Кои ще бъдат отличените творци  ще определя петчленно жури, в състава на което са поканени представители на бизнеса в града, юристи и журналисти.

Статуетката ще бъде връчена за първи път през тази година и символично ще подкрепи изключителните усилия да се създава изкуство в сложната за всички артисти и хора на изкуството 2021.

Кой ще бъде първият носител на наградата“Борис Христов“, кога и как ще бъде връчена статуетката – от „Фондация за развитие на артистични таланти“  ще бъде решено и огласено до месец.

2,735 total views, no views today