Начало Актуално Наградиха победителите в първата Олимпиада по ментална аритметика „Малките будители на България”, която се проведе в Пловдив

Наградиха победителите в първата Олимпиада по ментална аритметика „Малките будители на България”, която се проведе в Пловдив

2 15

20.11.2023

С много радостни емоции, родителско вълнение и тържествена церемония по награждаване завърши първата по рода си в България, Олимпиада по ментална аритметика „Малките будители на България”. Тя се проведе през уикенда в залата на Хотел SPS в Пловдив и в нея взеха участие общо 234 деца на възраст от 5 до 10 години от над 20 центъра от цялата страна.

Те се състезаваха в три кръга, разделени в три възрастови групи, като само за 5 минути трябваше да сметнат скоростно, колкото могат повече задачи със и без абакус /сметало/, като максималния брой примери бе 250 задачи.

Организатори на първата национална олимпиада по ментална аритметика са Образователен център „Авигея” гр.Пловдив, Детски образователни центрове Smartykids Пловдив-Север и Smartykids Варна-Левски.  „Малките будители на България” се проведе под патронажа на Кмета на Пловдив Костадин Димитров. Събитието бе съпроводено от благотворителен базар, като само в събота децата успяха да съберат 1200 лева. Приходите от базара са в полза на  Детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив.

Церемонията започна с атрактивно, музикално изпълнение на талантливите деца от оркестър „Симфонито“ с художествен ръководител Борислава Василева от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“. Музикалната школа, в която се провеждат музикални занимания за деца от различна възраст, използвайки иновативни методи от опитни музикални педагози е носител на престижната Награда „Пловдив“.

В препълнената зала присъстваха деца, родители и преподаватели. Сред гостите бе и заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който отправи поздрав към участниците и организаторите от името на Кмета Костадин Димитров и раздаде наградите в първата категория. Поздрав отправи и вдъхновителят на олимпиадата Татяна Желязкова.

Асистент на церемонията по награждаване бе малкият Ивайло Ангелов от Варна, който връчваше медалите. Ивайло е абсолютен победител в многобройни международни олимпиади по ментална математика, като само през настоящата година наградите му са десетки, най -ценната от които „Шампион на шампионите“ от олимпиадата в Амстердам. Ивайло не се състезава в настоящата олимпиада, тъй като нивото му е много високо, той решава задачи с дроби и няма конкуренция.

Победителите в първата национална Олимпиада по ментална аритметика „Малките будители на България” получиха бронзови, сребърни и златни медали за съответно 3-то, 2-ро и 1-во място и грамота. Във всяка категория имаше и по един абсолютен шампион, който бе удостоен с купа. Децата получиха и книжки, както и много подаръци от спонсорите.

Менталната аритметика е уникален метод за хармонично развитие на интелектуалните и творчески способности на децата. След като усвои техниката – първоначално като смята на сметалото Абакус, детето придобива способността за няколко секунди да решава сложни аритметични задачи и лесно да запомня информацията. Ментална аритметика е сравнително ново направление, но тя датира от древен Китай, където преди пет хиляди години е изобретен абакусът. Методът е част от образователната система на десетки азиатски страни, а в останалата част на света се преподава в хиляди образователни школи. В Пловдив Детските образователни центрове са пет.

3,426 total views, 4 views today