Начало Актуално Над 480 са новорегистрираните домашни кучета в Пловдив от началото на годината

Над 480 са новорегистрираните домашни кучета в Пловдив от началото на годината

kuche1

Обобщена справка от общинския електронен регистър на домашните кучета, показва, че от началото на 2017 г. до момента, над 480 е броя на новорегистрираните любимци в Пловдив. От тях 412 попадат в някоя от категориите, освободени от заплащане на „такса куче“, а останалите 75 са внесли в общинския бюджет 2000 лв.

Над 36 000 лв. като „такса куче“ са внесли в хазната и 1208 собственика на домашни кучета, декларирани/регистрирани в общината в предходни години. Справката показва, че 1134 други притежатели на домашни кучета все още не са заплатили в съответната районна администрация дължимите 30.00 лв. годишна такса за своя любимец.

От общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ напомнят на пловдивчани, че средствата събрани от „такса куче“ се влагат обратно в дейности по реализиране на мероприятия за овладяване популацията на уличните кучета, както и за провеждане на редица кампании в полза на домашните животни.

Важно за притежателите на домашни кучета е да знаят кои са категориите кучета, чиито собственици са освободени от заплащане на „такса куче“ :

-          кастрирани кучета;

-          кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране;

-          кучета на инвалиди;

-          служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;

-          кучета, използвани за опитни цели;

-          кучета, използвани от Българския червен кръст;

-          кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.

Вече трети месец продължава кампанията на Община Пловдив „Регистрирай куче и спечели награда“, която има за цел да стимулира активността на собствениците на кучета надлежно да декларират притежаването им. До края на месец ноември в рамките на кампанията предстои да  бъдат раздадени още 8 пакета с подаръци за домашния любимец /разнообразни аксесоари и груминг услуги/.

До края на ноември е срокът и на  кампанията за подпомагане  кастрацията на домашни кучета и котки, отглеждани в Пловдив. В нея могат да се включат собственици на идентифицирани/чипирани домашни кучета с извършена административна регистрация, както и собственици на домашни котки, притежаващи надлежно издадени ветеринарномедицински паспорти.

Желаещите да се възползват от условията по кампанията, могат да получат „талон за отстъпка” от Община Пловдив, Дирекция „Екология и управление на отпадъците” или в съответната районна администрация по местоживеене. За женските кучета и котки отстъпката е 35 лева, а за мъжките – 25 лева. Собственикът ще доплати остатъка от стойността на манипулацията на място във ветеринарния кабинет. Кампанията се провежда със съдействието на 8 ветеринарни кабинета в Пловдив.

7,254 total views, no views today