Начало Актуално Най-добрият майстор на Одрински джигер идва за „Етно кухня на колела“ в Пловдив. От „тишпищи“ до сръбски

Най-добрият майстор на Одрински джигер идва за „Етно кухня на колела“ в Пловдив. От „тишпищи“ до сръбски

collageЕтно кухня на колела 2023

26.05.2023

 

Тази година гости на етно панаира са майстор-готвачи от Сърбия, Турция и Украйна. Посетителите ще могат да опитат  ястия от 7 традиционни кухни, както и от Хатайска област – една от най-пострадалите при земетресенията в южната ни съседка

 

Шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач, ще гостува в Cooking Show по време на  Осмото издание на кулинарния панаир „Етно кухня на колела“ в града под тепетата. Панаирът започва в 11 ч. на 27 май (събота) и ще продължи до следобедните часове в неделния ден на новата търговска уличка в Plovdiv Stage park, в подножието на Младежкия хълм.  Демонстрацията на шеф Кавуранлар се очаква да започне към 14.30 ч. в събота (ако времето позволява работа в кухнята на открито). Специално от Одрин той ще донесе „оджак“ за приготвяне на телешки дроб, завещан от дедите му, които са били най-известните майстори на това ястие в турския град.  Уточнява, че за добрия одрински джигер, е изключително важно как са отглеждани животните. Приготвянето на дроба започва с нарязването му, като ножът за това не се ползва за друго в кухнята на майстора. От 20 години той посреща гости в ресторанта си в Пловдив и разказва за занаята, който се пази от неговия род. Другата тайна за съвършения одрински джигер, е свързана с процеса на пържене, който ще видят на панира любителите на кулинарното изкуство.

Специални гости ще бъдат и майстор-готвачи от Сърбия, които ще демонстрират приготвянето на известния сладкиш „Чупавци“, както и характерните за сръбските семейни традиции сладки „слава“. Екипът на пекарна „ХлябЪ“ ще покаже на най-малките участници как се правят вкусни и красиви детски бисквитки. Редовните посетители на „Етно кухня на колела“ знаят, че само по време на панира могат да се опитат и еврейски ястия по традиционна домашна рецепта. Тази година еврейската кухня предлага, освен любимите соленки „Боикос“ и сладкишът „Тишпищи“, кюфтенца „Фритикас де праса“, както и баничка с месо. Рускоговорящите общности ще приготвят отново много видове блини (сладки и солени) за децата, а арменската кухня ще отговори на предизвикателството с кексчета, локумки, ашуре, сух салам със сушени плодове и традиционните бели сладки, разбира се. Както всяка година, се очаква майстор-готвачите на турската общност да са изключително щедри. На панаира в събота ще гостува и кухнята на Генералното консулство на Република Турция, с традиционна храна от Хатайския регион, който е един от най-пострадалите при земетресенията тази година в южната ни съседка.  Дами от украинската общност в Пловдив също подготвят свой кулинарен щанд, на който ще предлагат борш, пампушки, варенки с различен пълнеж, галушки, узвар и други характерни ястия. Ще има и традиционна балканска скара, както и здравословни продукти от тахани и масла от ядки на майсторите от семейната компания Nutri Food.

Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е проект на Фондация „Заедно“, част от Културния календар на Пловдив и се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив.  Пълната програма на панаира и фестивала може да следите от страницата на събитието тук Организаторите си запазват правото за промяна на датите на панаира и фестивалите, ако метеорологичните условия не позволяват провеждането им на открито в посочените дати.

2,983 total views, no views today