Начало Актуално НАПОМНЯНЕ ЗА СЪБИТИЯ ЗА 1 И 2 ЮНИ

НАПОМНЯНЕ ЗА СЪБИТИЯ ЗА 1 И 2 ЮНИ

5

31.05.2022 

1 юни – 10.00 часа, НГСЕИ, Откриване на новите ателиета на ул. „Филип Македонски“ 1, до ресторант „Сентрал парк“

 

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив и Община Пловдив ви поканят на кратка церемония по официалното откриване на ремонтираната база, която училището получи с решение на Общински съвет – Пловдив по предложение на Кмета Здравко Димитров. Това са 6 нови ателиета за практически занимания за изработване на театрален, кино и тв декор, бутафория и художествено осветление. Церемонията на 1 юни 2022 г. в 10.00 часа включва молебен за здраве, отслужен от отец Еленко, прерязване на трикольорна лента и разглеждане на новите помещения.  Сградата ще бъде открита от Кмета Здравко Димитров, ще присъстват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на район Централен Георги Стаменов.

След церемонията, на детската площадка по повод Международния ден на детето – 1 юни, учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще изнесат малък спектакъл, ще рисуват заедно с малчуганите върху глинени фигурки, които после децата ще могат да отнесат в къщи за спомен от празника и ще гримират желаещите деца като любими приказни герои.

 

01.06. , в Епископската базилика на Филипопол , 09:00 – 10:30 ч. 

Творческа работилница „Мозайка” под ръководството на специалисти на ОИ „Старинен Пловдив”, част от „Празник на детето в Стария град“

 

01.06., Къщата на Верен Стамболян, 10:00 – 12:30 ч. 

Творческо ателие за изработка на кукли и беседа с тема „Облеклото от епохата на  Възраждането” с обучител Ангелина Янакиева: уредник на Къщата на Верен Стамболян, част от „Празник на детето в Стария град“

 

01.06., Пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив, 10:30 – 12:30

„Ася в страната на талантите“ – детска програма за малчугани с изявени таланти. Малчуганите ще се повозят в лодки с приказките, ще поговорят с облаците по телефона… „Валежи“ от изненади, томболи, игри и… детски талантливи изпълнения ще се „изсипят“ върху и в близост до сцената! Организатор Община Пловдив

 

01.06. , Дондуковата градина,  10:00 часа

За първа година Регионалният природонаучен музей – Пловдив организира Музикален празник по случай Деня на детето. Интересът към събитието е рекорден – в програмата ще се включат над 200 деца от 16 детски градини и много други учебни заведения и музикални школи в града. Децата и техните ръководители са подготвили богата палитра от музикални, вокални и танцови изпълнения. Събитието не е на конкурсен принцип – участниците ще получат подарък и грамота в знак на уважение към техния талант и старание.

Пълната програма може да бъде видяна на: https://rnhm.org/bg/news/index/351

 

01.06., Пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив, 17:30 – 20:00 часа

„ВЪЛШЕБНО ЛЯТО с КАТРА ФМ“ – детска развлекателна програма с участието на деца от младежките школи в града, изявени млади таланти в популярни телевизионни формати, вокалните групи на „Госпожа Опера“, „Пеещите котенца“, танцьори, балерини и гимнастички. На сцената и около фонтана на площада ще има много игри с децата от публиката. И тази година екипът на радиото застава зад благородна кауза заедно с доброволците от БМЧК. Пловдивското радио организира създаването на детска библиотека в „Клиниката по педиатрия и генетични болести“ към УМБАЛ “Свети Георги“. Всички гости на празника могат да се включат със символично дарение от левче в касичките на Младежкия червен кръст, срещу което получават водичка или сокче. А в края на празника участват  в голямата томбола, която разпределя чували с играчки, велосипеди, тротинетки, музикални инструменти, плажни артикули, матраци, машини за сладолед или пуканки и много други награди. На самия финал, традиционно ще бъде разрязана и най-голямата торта „Колекция“ с парченце за всяко дете.

 

01.06., Държавен куклен театър – Пловдив от 18:00 ч.

Благотворително представление на театъра. Постановката „Малкият Принц“ ще се играе с вход свободен. На място в кутии ще се събират средства в подкрепа на лечението на малката Бояна.

Безплатни покани на касата на Кукления театър

 

01.06., Античен театър,  от 20:30 ч.

Церемония за връчване на XI Годишни награди на Фондация Енчо Керязов в началото на големия спектакъл “Нощ на звездите” в чест на талантливите български деца и младежи, който тази година е под патронажа на кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров.

 

2 ЮНИ

 

02.06. – 10.30часа, паметник на Христо Ботев , Цар Симеоновата градина

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Церемонията ще се проведе на 02.06.2022 г., от  10.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Слово ще произнесе Кръстю Кръстев – директор на Драматичен театър Пловдив и носител на Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата за 2021 година. Водещ ще е Христо Христов.  Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“.

 

02.06., Къщата на Верен Стамболян, 16:30 – 18:30 ч.

Творческо ателие за рисуване върху стъкло на тема „Деца рисуват Старинен Пловдив” с обучител Десислава Димова: информатор културен институт

18:30 ч.  Концерт „Талантите на ДВГ „Омайниче” пеят в Стария град”, ръководител и диригент: Таня Орманова. Събитията са част от „Празник на детето в Стария град“

 

2 юни – 18.00 часа, ДК „Борис Христов“ – откриване на благотворителна изложба „деца творят за деца“

 

„Деца творят за деца” е името на благотворителната изложба, която ще бъде открита на 2 юни 2022г от 18.00ч във фоайето на Дом на културата „Борис Христов”.  Тя ще представи изделия, изработени от над 320 деца на различна възраст, преминали обучение в „Занаятчийско училище за деца в АИР Старинен Пловдив 2021”, което бе реализирано от Регионална занаятчийска камара –Пловдив по проект на отдел „Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив, финансиран от Министерство на културата. Размерът на финансирането бе на стойност 100 хиляди лева. Експонатите са резултат от провокирания талант и креативност на малките майсторчета и придобитите знания и умения, под ръководството на 20 майстори-занаятчии, които ги обучаваха в къщите на „Улица на занаятите“ в Стария град, Занаятчийски център „Бакалова къща” и Ретро-Фото.

Събраните средства от продажбата на красивите изделия ще бъдат дарени на Детското отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в подкрепа на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, за изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“.

По време на откриването на изложбата „Деца творят за деца”, ще бъдат връчени и сертификати за преминатото обучение на децата, творили в Занаятчийското училище.

Ето и майсторите, които обучаваха малките таланти от Пловдив:

Елена Драмова- художествени тъкани /хоризонтален стан/, Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, Жулиета Георгиева- изработване на сувенири от царевична шума, Христо Войводов- изработване на изделия от кожа, Славка Балджиева-художествени тъкани /вертикален стан/, Галина Тодорова- изработване на художествена керамика /писани яйца/, Жана Иванова-Димитрова – художествени тъкани /плъсти/, Даниела Горалова – изработване на художествена керамика/грънчарство/, Пенка Ставрева.- кукли, Варта Торосян – пекарство, Васка Велкова – рисуване върху стъкло, Костадин Деведжиев – дърворезба, Румен Цветков – худ. обработка на дърво и дърворезба /варак/, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие, Тони Пранджева – художествена керамика /моделиране, мозайки/, Елена Георгиева- иконопис, Иван Тонев – гайтанджийство, София Христозова-Йорданова- художествена керамика/ангоба, сграфито/, Веселина Божилова – художествено плетиво и Любен Баков – ретро-фото.

Желаещите да закупят изделия от изложбата, може да го направят от 1 до 6 юни.

2,376 total views, no views today