Начало Актуално На добър час на пролетното издание на XII Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”!

На добър час на пролетното издание на XII Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”!

7 1 (1)

На добър час на пролетното издание на XII Международен фестивал“Дни на музиката в Балабановата къща”!

„През 2020 това беше фестивалът, който пръв отвори врати в България в безпрецедентна ситуация на световна пандемия! През всичките години досега не си спомням да сме имали по-трудни и изстрадани издания като двете миналата година и в същото време да сме се радвали на такова удовлетворение от работата си! Някой път ще опиша онова, през което преминахме – случващото се около всеки концерт беше достойно за роман. Истинското щастие и сълзите от радост в очите на музикантите и публиката – ето защо си струва да се борим всички, които се намираме на това толкова трудно и в същото време толкова красиво поле – Изкуството!“, каза Мила Павлова- артистичен директор и двигател на фестивала по време на състоялата се днес в Дома на културата пресконференция за представяне на програмата.

В нея участваха четирима знаменити български оперни певци – Божидар Божкилов – бас, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор, Стефани Кръстева – сопран,  Боряна Ламбрева – клавирен съпровод, Нина Димовска – началник-отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и Димитър Манев – почетен президент на Фестивала.

 

XII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ се открива тази вечер – 19 май, в 18.30 ч. в Балабановата къща с един изключителен концерт.

Ден след рождения ден на великия български бас Борис Христов, почитаме неговата памет с четирима знаменити български оперни певци – Божидар Божкилов – бас, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор, Стефани Кръстева – сопран! На рояла Боряна Ламбрева!

ЗЛАТНИ БЪЛГАРСКИ ГЛАСОВЕ СЛАВЯТ БОРИС ХРИСТОВ

 

БОЖИДАР БОЖКИЛОВ – бас

ВИОЛЕТА РАДОМИРСКА – мецосопран

МИХАИЛ МИХАЙЛОВ – тенор

СТЕФАНИ КРЪСТЕВА – сопран

На рояла БОРЯНА ЛАМБРЕВА

Програма: Пучини, Чилеа, Верди, Глинка, Чайковски, Рахманинов

 

„Майсторството на Майсторите“! От години в този едноименен цикъл във фестивала се представят едни от най-добрите образци на съвременното изпълнителско изкуство в световен мащаб.

Утре вечер,  20 май в Малката Раннохристиянска базилика от 18.30 ч. ще имаме изключителната привилегия да се насладим на изкуството на прочутия пловдивски цигулар със световна кариера, наричаният още „Българският Паганини“ – МАРИО ХОСЕН и именития швейцарски пианист, лауреат на едни от най-престижните клавирни конкурси – АДРИАН ЙОТИКЕР!

 

МАЙСТОРСТВОТО НА МАЙСТОРИТЕ

МАРИО ХОСЕН – цигулка

АДРИАН ЙОТИКЕР (Швейцария) – пиано

Програма: Йоханес Брамс – Сонати

 

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година, фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата.

 

Пълна програма за пролетното издание:

http://musicartissimo.com/bg/festival-program/program-spring-2021.html

Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

2,232 total views, no views today