Начало Пловдив днес На среща с млади хора обясниха важността на въвеждането на енергийно-ефективни мерки

На среща с млади хора обясниха важността на въвеждането на енергийно-ефективни мерки

5

Пловдивският екип на проекта „EU GUGLE – Европейски градове като зелена градска врата към лидерството за устойчива енергия“ гостува в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Младите хора и преподавателите им бяха информирани за неговите цели, сред които търсене на решения и прилагане на интелигентни модели за устойчиво обновяване  на градовете, в които живеем.

Ръководителят на проекта за Пловдив Валерия Тончева подчерта важността на това младите хора да бъдат възпитавани в отношение към природата с цел пестене на енергия и познаване на възобновяемите енергийни източници.  За целта по време на посещението в учебното заведение бяха раздадени информационни материали.

Проектът е част от Инициативата за интелигентни градове и общности на Европейската комисия, която има за цел да насърчи разпространението в целия Европейски съюз на най-ефективните модели и стратегии за подпомагане на градовете и общностите да постигнат намаляване на емисиите на парникови газове.

Заложените мерки целят да започнат подготовката за провеждането през 2020 г. в цяла Европа на широкомащабни дейности за споделяне на опита на пилотните градове чрез моделите за обновяване, разработени в EU-GUGLE.

Проектът EU-GUGLE има за цел да демонстрира осъществими модели за обновяване на сградния фонд с почти нулево нетно потребление на енергия. През 2013 г. е започнал с проучвания във Виена, Аахен, Милано, Сестао, Тампере и Братислава, след което при тях са започнали инфраструктурни мерки в определени квартали за саниране, поставяне на соларни бойлери и т.н. за подобряване на енергийна ефективност. Пловдив е асоцииран град заедно с Гьотеборг и Газиантеп.

Европейски градове като зелена градска врата към лидерството за устойчива енергия” (EU – GUGLE) се финансира по Седма рамкова програма на Европейския съюз.

7 8 6 4 2 10 3 1

4,486 total views, no views today