Начало Пловдив днес На форум в Пловдив представиха възможностите за икономическо партньорство между Канада и България

На форум в Пловдив представиха възможностите за икономическо партньорство между Канада и България

kanada_bg_forum (2)

„Пловдив е едно от предпочитаните места за инвестиции. Вече имаме опит с канадски компании, големи инвеститори  – „Магна“ и „Телъс“, които всяка година разширяват своята дейност и бизнес. Важно е да окуражим всички, които имат възможности и намерения да правят бизнес с Канада, като продължим задълбочаване на бизнес отношенията между българските и канадски компании. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев при откриването на първата по рода си регионална кръгла маса „Канада-България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности“, която се проведе на 5.12.2018 г. в Дома на културата „Борис Христов“.

„Пловдив е не само град на културата, но и град на инвестиции и бизнес“, заяви Негово Превъзходителство Кевин Хамилтън, извънреден и пълномощен посланик на Канада за Румъния, България и Република Молдова. Той припомни за подписаното търговско -икономическо споразумение между Канада и ЕС, което обхваща всички сфери на икономиката, в резултат на което има увеличена двустранна търговия и инвестиции и сътрудничество.

Благодарение на документа се отварят нови пазари за износителите, като се откриват нови работни места. Очаква се търговията да нарасне с 23%, износът да се увеличи годишно със 17 милиарда евро, а европейския брутен вътрешен продукт – с 11,6 милиарда евро.

Само за една година от временното изпълнение на споразумението българският износ за Канада се е увеличил с 15%, а общият с около 12,7%. България е в отлични позиции да се възползва от споразумението във връзка с намаляването на тарифите на стоки, ограничаването на нетарифните бариери, регулаторното сътрудничество, облекчаване на инвестициите, достъпът до обществени поръчки, защитата на интелектуалната собственост.

България е една от най-важните дестинации на канадски преки чуждестранни инвестиции в ЕС. Инвестициите са в сектори като информационни и комуникационни технологии, автомобилна индустрия, енергетика, фармацевтично производство, минно дело. Към момента износът на България за Канада включва машини, електрическо оборудване,  химична, фармацевтични и селскостопански продукти и храни, сладкиши, бисквити и сирене.

С подписването на споразумението се постихна намаляване на тарифи, опростяване на митнически процедури улеснява търговията особено на малките фирми и конкуренцията им с големите и участието им на световния пазар.

На днешния форум присъстваха Пламен Панчев от Тракия икономическа зона, Добрина Проданова председател на Търговско-промишлената камара – Пловдив, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенции за инвестиции. Обсъдени бяха въпросите за историята на търговските взаимоотношения, Ролята и ефектите на новото търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико.

kanada_bg_forum (3) kanada_bg_forum (5) kanada_bg_forum (1) kanada_bg_forum (4)

4,790 total views, no views today