Начало Актуално Николай Пеев от Нова Загора хвана кръста на Богоявление

Николай Пеев от Нова Загора хвана кръста на Богоявление

_DSC5490 _DSC5539

Николай Пеев от Нова Загора хвана кръста на Богоявление от ледените води на река Марица. Както повелява християнската традиция Пловдивският Митрополит Николай благослови и 61 млади мъже, които се хвърлиха.

Според каноните на християнска вяра днес е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. Народното поверие гласи, че който хване и извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Затова е традиция на този ден мъжете без страх се гмуркат в ледените води на реките.

По-рано през деня Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата в присъствието на председателя на Народното събрание

Цвета Караянчева, кмета Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет инж. Александър Държиков, областния управител Дани Каназирева, заместник-кметове, кметове на райони и стотици граждани, дошли да отбележат празника.

Точно в 12 часа пред катедралния храм „Света Богородица“ Пловдивският митрополит Николай освети бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Знамената на Българската армия наричаме „светини“, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещените думи, като „С нас е Бог“. Те се освещават ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест. Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили всички, които воюват под тези знамена.

3,840 total views, no views today