Начало Актуално Нова областна транспортна схема в услуга на хората от региона

Нова областна транспортна схема в услуга на хората от региона

oblastna transportna shema

Разписанието на автобусите за областната транспортна схема ще бъде оптимизирано, така че да бъдат в полза на жителите на близките до Пловдив население места. За това се договориха по време на среща днес заместник-кметът Тодор Чонов, представители на съседните по-малки общини и транспортните фирми, които обслужват междуселищния превоз.

Предстои пускането на нова обществена поръчка  поради изтичане срока на договорите от предишната. В момента транспортът в региона на Пловдив продължава да се осъществява от превозвачите след въведена спешна мярка, разрешена от областния управител за удължаване на дейността до финализиране на процедурата за избор на изпълнители.

Заради COVID пандемията, извънредното положение и онлайн обучението на ученици и студенти броят на пътниците е значително намалял, което води до сериозни загуби за превозвачите. Те обещаха до дни да внесат официално предложение за промяна на разписанието на база реалноизпълними курсове, което ще се разгледа от специалистите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.

„Целта е да се постигне необходимият брой курсове на автобуси по различните линии и до всички населени места, които да се изпълняват редовно, така че да бъдат в услуга на пътниците“, посочи заместник-кметът Тодор Чонов. Той обясни, че в предстоящата обществена поръчка трябва да се заложат необходимите параметри, които да отговарят на реалностите с оглед нуждата от редовен и качествен междуградски транспорт, но и намалелият брой пътници.

От фирмите превозвачи обясниха, че се движат с малки автобуси или бусове, но и те са празни, защото пътниците по маршрутите били много малко. Според тях една от причините за това са продължаващите незаконни превози и споделени пътувания.

В близките дни ще бъде организирана и среща с областния управител и областната комисия по транспорта, на която ще присъстват още заинтересовани фирми и лица, така че да се осигури добра транспортна услуга в областта и изпълнение на маршрутите докрай.

2,486 total views, no views today