Начало Събития Нов, луксозен албум за Пловдив представя най-забележителните артефакти в 200 страници

Нов, луксозен албум за Пловдив представя най-забележителните артефакти в 200 страници

КОРИЦА

Албумът съдържа седем раздела с текст и 290 фотографии

В навечерието на Пловдив – Европейска столица на културата излезе от печат новият луксозен албум „Пловдив – древен и жив“. Изданието представя в текст и 290 фотографии най-забележителните артефакти на хилядолетния ни град.
Албумът съдържа седем раздела, в които са включени както най-емблематичните забележителности на Пловдив, така и откритите през последните години археологически находки. Интерес сред тях представляват античните мозайки от Голямата епископска базилика на Филипополис и Малката базилика с баптистерий.
Включени са впечатляващи фотографии, представящи великолепието на възрожденските къщи, между които наскоро реставрираната къща на Георги Клианти, възрожденските църкви и ансамбли в Стария град.
За първи път в албум се представят архитектурният комплекс Джумаята, Главната улица с нейните забележителни архитектурни образци, Цар Симеоновата градина, обновеният квартал на творческите индустрии Капана и много други.
Отделено е място и за културното многообразие на града, неговите най-важни културни институции и проектите на Фондация Пловдив 2019.
Автори на текста са историкът Александър Пижев и изкуствоведът Красимир Линков и специалистите от Регионален исторически музей – Пловдив, археолозите Жени Танкова, Мина Боспачиева и художник-реставраторът Елена Кантарева-Дечева, които са ръководители и проучватели на някои от обектите.
В изданието участват със свои снимки 23-ма изявени пловдивски фотографи – Соня Станкова, Чавдар Найденов, Ивилин Кюркчийски, Любен Баков, Никола Лаутлиев, Мариана Камбурова и други.
Изданието се отличава с изискан дизайн и е тиражирано в две емисии – на български и на английски език.
Албумът може да закупите от магазин за сувенири Римски стадион и новия Туристически информационен център на ул. „Цанко Лавренов“ № 11 до Източната порта, както и в издателство ЛЕТЕРА на ул. Родопи 62, тел. 032 600 943.

Луксозен албум „Пловдив – древен и жив“
196 с., твърда подвързия, цветен, 290 фотографии
формат: 235х280 мм
В две емисии: на български и английски език
Цена: 60 лв.
Издателство ЛЕТЕРА

7,396 total views, no views today