Начало Пловдив днес Няма бедствено положение в община Пловдив

Няма бедствено положение в община Пловдив

press-sniagВ Пловдив няма бедствие и няма причина за дървена ваканция. Градският транспорт се движи по график. Няма неработещи светофарни уредби с изключение на някои секции, всички кръстовища са регулирани. Това каза по време на извънреден брифинг кметът на Община Пловдив – Иван Тотев.

От събота е свикан кризисен щаб, който следи за цялостната ситуация в града във връзка с усложнената зимна обстановка.

„Имаме сигнал за сериозно провиснали жици на улица „Скопие“ и ще свикаме извънредно комисия, която да направи констатация на жиците и евентуално тяхното премахване, ако се налага“, допълни кметът.

Още на няколко места са подадени сигнали за увиснали тролейбусни жици.  Препоръчва се хората да внимават за опасни клони и ледени висулки. Задължение на собствениците на сградите е тяхното отстраняване.

„Разполагаме с 10 екипа за премахването им – техника, стълби, вишки. Ето защо гражданите трябва да се обърнат към нас и ние да реагираме навреме, за да няма инциденти“, призова Иван Тотев.

Около 70 сигнала са подадени на телефон 112. Над 20 доброволци, обучени за помощ в кризисни ситуации и снабдени с необходимата техника, са се включили в разчистването на града от паднали дървета и клони. Кметът поясни, че служители на Гражданска защита, пожарната и Община Пловдив ще продължат с почистването на града и тази нощ.

Силният сняг е предизвикал и спиране на електричеството на някои места в града. От ЕВН обещаха да възстановят електроподаването на всички битови абонати в рамките на няколко часа.

„70 снегорина и 26 разпръсквачки на сол са включени за справяне със снежната обстановка“, заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Той обясни, че първо снегорините са изтласкали натрупаната снежна маса, след което улиците са обработени със сол.

Допълнително са включени и 7 роторни снегорина. Всички 440 жени на ръчен труд са навън и почистват – спирки, пешеходни зони, стълби на подлези. Заради обилния снеговалеж едновременно с почистването е организирано и извозването на снега.

За да не се образуват замръзвания в ранните часове на деня, пътното платно е обработвано и с калциев дихлорид, който може да разтопява сняг и лед дори при минус 25 градуса.

„След като приключихме с булевардите, работим по вътрешнокварталните улици. В противен случай с падане на температурите ще се образуват заледявания. По пешеходните зони, тротоарите и велоалеите използвахме мултифункционалната техника. През лятото с нея се метат и мият тротоарните площи, а през зимата я използваме да разпръскване на калциев дихлорид“, обобщи още Стоянов.

Кметът Иван Тотев обясни, че не е възможно някои вътрешноквартални улици да бъдат почистени, тъй като ширината им не позволява безпроблемното маневриране на техниката.

През целия ден ще продължат обходите и огледите за опасно провиснали клони на дървета в парковете и градините, като специално място се отрежда на Цар Симеоновата градина и „Лаута“. По-големите паднали клони са нарязани и струпани встрани от алеите, като в първия работен ден ще бъдат премахнати.

8,277 total views, no views today