Начало Пловдив днес Общественият транспорт в Пловдив вече е в Google Maps

Общественият транспорт в Пловдив вече е в Google Maps

gradski_transport

От 1 юли 2019 година гражданите и гостите на Пловдив могат лесно и удобно да правят справка чрез Google Maps как да се придвижат между две точки в града, използвайки автобусите на градския транспорт.

Приложението вече показва най-близките спирки, кои автобусни линии спират на всяка от тях, препоръчва най-оптималните маршрути, информира за общата цена на всяко пътуване, като взима предвид и новите билети с възможност за прекачване, които се продават от автоматите за билети из града. Потребителите на Google Maps за Android имат и допълнителната възможност докато пътуват да получават и подсказвания кога е време да слязат от автобуса или да сменят линията с друга.

За да бъде това възможно трябваше данните за маршрутите, спирките и разписанията на автобусните линии от градската транспортна схема да бъдат преобразувани в машинно-обработваем вид, според изискванията на спецификацията GTFS (General Transit Feed Specification).

Това бе осъществено с общите усилия на доброволци и експерти на ТракияТех, съдействието на община Пловдив, както и служители на общинската фирма “Организация и контрол на транспорта”. Реализацията бе извършена напълно безвъзмездно за около два месеца.

Тези данни продължават да са публична информация, а техният машинно-използваем вид ще увеличи ползата от тях за всички. ТракияТех, със съгласието на община Пловдив, ще публикува машинно-използваемите данни като open data (отворени данни), за да могат да бъдат ползвани и интегрирани в други приложения и системи. Адресът на GTFS емисията е: https://trakia.tech/gtfs/plovdiv.zip

 Важно е да бъде уточнено, че информацията за графика на автобусите, която Google Maps рапортува не е информация в реално време от центъра за управление на градския транспорт. Заради трафик, аварирали автобуси или кратковременни изключения от обичайната транспортна схема е възможно да има разминавания, затова тези данни следва да се приемат за ориентировъчни.

Междувременно е създадена страница, където потребителите на услугата могат да докладват пропуски и грешки в позиционирането на спирките, маршрутите или други неточности чрез електронен формуляр на адрес:

https://trakia.tech/google-maps-plovidv/

Проектът бе иницииран от ТракияТех – организация с нестопанска цел с мисия дигиталната трансформация на индустрията и живота на хората в Пловдив и България. ТракияТех като упълномощен технологичен партньор на община Пловдив за Google Transit се надява да е възможно скоро да надгради услугата и данните за движението на автобусите и в реално време.

Нека #заедно направим града си по-модерен и удобен за живеене!

За допълнителна информация:

[email protected]

9,351 total views, no views today