Начало Пловдив днес Община Пловдив и БАН подписаха Меморандум за сътрудничество

Община Пловдив и БАН подписаха Меморандум за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Българската академия на науките подписаха днес кметът инж. Иван Тотев и председателят на БАН академик Стефан Воденичаров.

Споразумението урежда формите на сътрудничество и процедурата за координация на съвместните дейности между двете институции, а страните подписаха документа, водени от убеждението за необходимостта от подобряване качеството на живот чрез развитие на образованието и науката и с цел подпомагане на регионалното развитие.

Изключително съм щастлив да подпиша този важен акт с оглед развитието на община Пловдив, сподели кметът инж. Иван Тотев. Той припомни, че от началото на този мандат на управление се обръща особено внимание на научните среди. Като пример инж. Тотев посочи постоянния диалог и срещите с ректорите на висшите учебни заведения и факта, че важни проекти за Пловдив се изпълняват от научните среди – проучването на река Марица е възложено на екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, а изграждането на нов парк – на Лесотехническия университет.

Партньорството с Българската академия на науките отваря врати към изграждането на технологичен парк в Пловдив, категоричен бе кметът инж. Иван Тотев. То ще има дългосрочни ползи за развитието на нашата община и чрез него ще можем да черпим от научния потенциал на най-голямата институция в България – Българска академия на науките, допълни той.

От своя страна председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров подчерта присъствието на звената на БАН в Пловдив, изследователските центрове и техническия потенциал на града. Това, което се поставя в програмата „България 2020“ е ясно – ускоряване на икономическия растеж на страната чрез научни изследвания и иновации. Точно това сътрудничество между науката, образованието и администрацията е ключът към реализиране на тази програма, заяви академик Воденичаров. Той съобщи новината, че час преди подписването на настоящия Меморандум в Пловдив е създаден нов Регионален академичен център. Това е едно намерение на БАН в големите университетски и научни центрове в страната да създава академичен център, като целта е по този начин да се синхронизира научно-изследователската работа в България. В Регионалния академичен център в Пловдив участват 32 юридически лица, между които 7-те филиала на БАН в Пловдив, 6 университета, 3 института, 12 иновативни фирми, както и Съюзът на учените в България и фондация „21 век Пловдив“. Координатор е проф. д-р Румен Каканаков.

Меморандумът, който подписваме днес с ръководството на Община Пловдив е една добра гаранция, че ние ще намерим най-добрите пътища за постигане в скоро време на ефективни резултати, подчерта още председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров.

7,006 total views, no views today