Начало Актуално Община Пловдив осигури патронажна грижа за 1250 възрастни и хора с увреждания по време на епидемията

Община Пловдив осигури патронажна грижа за 1250 възрастни и хора с увреждания по време на епидемията

03-26_11-39-46 11-39-46-1

900 души ще получат асистентска грижа по нов проект за лица в неравностойно положение

Социалната услуга „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ е била в помощ на 1250 пловдивчани през последните 11 месеца. Това съобщи на пресконференция при приключване на проекта „Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Пловдив“ ресорният заместник-кмет Георги Титюков. В нея участваха също директорът Дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева и ръководителят на проекта Лилия Кючукова.

Първоначално планираната по проект бройка на обслужваните потребители е била 1013, но заради пандемичната обстановка и нарасналия брой на заразени с коронавирус, са повишили интереса към услугата, отчетоха от екипа. Целевата група включва най-уязвимите в извънредната обстановка:

- възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;

-  хора с увреждания;

- лица, поставени под карантина във връзка с COVID-19;

- самотни родители с деца до 12 години, които са в невъзможност да ги оставят сами.

За тях са се грижили общо 150 социални асистенти, ангажирани с доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства заплащане на битови сметки, както и със заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

„Повишеният интерес показа засилена потребност от този вид услуга, а дейностите по проекта бяха най-адекватния отговор на нуждите на най-уязвимата част от жителите на Пловдив в тежката обстановка през последната година“, заяви Георги Титюков.

Веселина Ботева допълни, че Дирекция „Социална политика“ стартира нова услуга „Асистентска подкрепа“, която е насочена към хората в неравностойно положение. По тази услуга ще бъдат одобрени близо 900 нуждаещи се по преценка на Общината, а асистентите ще получават минималната работна заплата за страната.

 

4,358 total views, no views today