Начало Пловдив днес Община Пловдив отделя средства за борбата с наднорменото тегло при подрастващите

Община Пловдив отделя средства за борбата с наднорменото тегло при подрастващите

presk_g_titukov_28122015

Община Пловдив е една от малкото общини в страната, която отделя средства за борба с наднорменото тегло и затлъстяването при децата, това обяви заместник-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков. Предвидената за целта сума за 2016 г. е 180 000 лева. Средствата се отделят всяка година от общинския бюджет и се предоставят на Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина (Спортния диспансер).

Над 5000 ученика от  1-и до 4-и клас ще бъдат обследвани с професионален апарат, посредством структурен анализ на тялото, индекс на телесна маса, процента масна тъкан, масна маса в килограми, активна мускулна маса, основна обмяна на веществата и общо количество вода. На всяко дете се издава индивидуален диагностиционен лист, както и препоръки за рехабилитационна програма в училището, което посещава или Спорния диспансер.

Подобна общинска програма има и за гръбначните изкривявания при малките деца, получени поради лоша стойка и седене. При тях също се издават предписания за лечение и изправителна гимнастика.

През 2015 година са прегледани 5459 деца за гръбначни изкривявания и 5198 за наличие на наднормено тегло.

„Хубаво е, че в 99 % от случаите всичко това е поправимо и лечимо със спортуване, двигателен режим и упражнения”, обясни Георги Титюков

Всяка година от бюджета на Община Пловдив се отделят и 20 000 лева за социалния кабинет по дентална медицина, където изцяло обеззъбени пловдивчани с ниски доходи под 285 лева ще могат да се възползват от тази социална услуга, за да получат безплатно своите протези. От 2007 година до момента през кабинета са преминали около 1000 души.

6,271 total views, no views today