Начало Актуално Община Пловдив стартира екокампания сред малките търговски обекти

Община Пловдив стартира екокампания сред малките търговски обекти

Община Пловдив - среща - рециклиране - 1

 

13.10.2021

Община Пловдив започва информационна кампания, която да увеличи дела на разделното събиране на хартиени отпадъци от малките търговски обекти. Това стана ясно на среща, организирана по инициатива на зам.-кмета по екология Анести Тимчев с ръководителите на ОП „Чистота“, рециклиращите фирми „Екопак“ и „Булекопак“ и представители на районните администрации.

„Целта на тази среща да намерим решение на един проблем, който затруднява работата на почистващите фирми и създава сериозни затруднения пред рециклирането на отпадъците. Малките търговски обекти генерират сериозен обем от картонени отпадъци ежедневно, които според общинската наредба имат право да изхвърлят в цветните съдове за разделно събиране, но вместо това те пълнят контейнерите за битови отпадъци, а гражданите са недоволни, че кофите преливат от боклуци“, коментира Анести Тимчев. В същото време експертите от рециклиращите фирми подчертаха, че по-големия си процент хартията, изхвърлена в общите контейнери, става негодна за рециклиране и се налага да бъде депонирана. Затова подобряването на събирането й ще помогне за намаляване на обема от отпадъци, които се депонират на сметищата Цалапица и Шишманци.

Зам.-кметът подчерта, че без участието на търговските обекти и рециклиращите фирми, няма как да се справим, необходимо е усилие от тяхна страна. На срещата стана ясно, че Община Пловдив ще изготви писма до управителите, за да получи всеки един обект подробна информация за реда на събиране и изхвърляне на хартиените отпадъци.

Припомняме, че според общинската наредба за управление на отпадъците, ако търговските обекти генерират по-големи количества могат да сключат договор с лицензирана фирма, която да извозва отпадъците, каквито имат големите вериги, хипермаркетите и моловете.

„С дирекция „Екология“ сме подготвили и много активни действия за работа с гражданите,а  заедно с неправителствени организации подготвяме редица кампании, които имат за цел да се повиши информираността за ползите от разделното събиране, защото основният участник в този процеса сме всички ние, хората, масовите потребители на опаковани стоки. Без нас е невъзможно системите за разделно събиране на отпадъци да работят успешно и ние, всички граждани, трябва да положим усилия за това“, коментира още Анести Тимчев.

1,951 total views, no views today