Начало Актуално Огромен успех за Пловдив: Природонаучният музей представи четири нови международни проекта и легитимира България като асоцииран член на Европейската космическа агенция

Огромен успех за Пловдив: Природонаучният музей представи четири нови международни проекта и легитимира България като асоцииран член на Европейската космическа агенция

3 19

Природонаучният музей в Пловдив работи по четири нови международни проекта, свързани с Европейската космическа агенция и Международния Астрономически съюз. Новината и детайли по проектите бяха съобщени на специална пресконференция днес, в която участваха   директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров, кметът Здравко Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

„Това е най-добрият музей в страната. Тази година сме заделили 3 милиона за музеите в Пловдив, 80 000 лв. са за зала „Лотос“, чийто ремонт приключи и 80 000 лева за новия аквариум за акулите, който ще бъде единствен по рода си на Балканите в закрито пространство. Предстои започване на ремонт и на Дондуковата градина“ – обяви в началото на пресконференцията Кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че Община Пловдив ще продължи да бъде активен партньор на културните институции под тепетата.

„Спечеленият от екипа на Огнян Тодоров проект е пример за културно предприемачество. На практика Природонаучният музей легитимира България като асоцииран член на Европейската космическа агенция, което е голяма гордост за Пловдив. Досега България е била само наблюдател. Европейската космическа агенция (ESA) е вратата на Европа към космоса. Нейната мисия е да формира развитието на европейските космически възможности и да гарантира, че инвестициите в космоса продължават да носят ползи за гражданите на Европа и света. Тя е междуправителствена организация от 22 държави-членки, посветена на проучването на пространство ”, подчерта заместник-кметът по култура Пламен Панов и допълни, че РПНМ е един от най-динамично развиващите се и модерни музеи в България.

Директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров представи накратко проектите, първият от които е “Разработване на дигитални планeтариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция – ЕКА” към програмата ESA PECS. За първи път, РПНМ – Пловдив, печели и реализира проект с подобен мащаб и цели. Той играе ключова роля в популяризирането на науката астрономия, не само в България, но и по света. Първата част на проекта се състои в разработването на две дигитални програми за планетариум, посветени на космическите мисии на ЕКА за наблюдение на Земята и Вселената: заглавията на двата филма са “Космическият устрем на Европа” (Europe Cosmic Quest) и “Опазването на нашата скъпоценна планета” (Preserving Our Precious Planet).

За първи път, логото на РПНМ – Пловдив присъства в две интернационални филмови продукции, което ще допринесе не само за популяризирането на музея като научно поприще, но и на Пловдив като град, който непрестанно развива своите културни, научни и образователни дейности. Рекламата на двата филма предизвика огромен интерес сред различни международни организации, като в електронната поща на музея вече има над 6000 заявки за неговото предоставяне. Приходите от лицензните права и излъчвания ще постъпват в музея, като по този начин той ще може да развива и надгражда дейността си, да закупува съвременна техника и други.

Филмът “Космическият устрем на Европа” е вече готов, в момента се работи по неговото озвучаване на български от известния български актьор и режисьор Иван Юруков. Официалното представяне и прожектиране на филма ще се състои в РПНМ – Пловдив в съвсем скоро.  Филмът “Опазването на нашата скъпоценна планета” беше завършен още в края на месец декември 2020.

Във втората част на проекта са предвидени безплатни образователни събития в над 10 града на България. Събитията включват прожекции на тези дигитални програми, адаптирани за куполен и плосък екран, изложба на постери и щандове с интерактивни тематични научни занимания. Ученици от 1 до 12 клас, заедно с техните семейства, ще имат възможност да се насладят на прожекциите и да участват в забавни работилници, свързани с най-интересните космически мисии на ЕКА. Събитията са разработени и ще бъдат реализирани от водещи астрофизици и педагози.

Вторият проект на РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията. По повод “Европейска нощ на учените 2021”, МАК организира серия от инициативи по цялата планета под наслов “Астро нощи 2021”, които целят да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни. Предстоят серия от вълнуващи събития не само в музея, но и на различни локации в град Пловдив, като: виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; интересни дискусии за климатичните промени и много други.

Третият проект е свързан с  едно от основните направления, в които се развива РПНМ-Пловдив в последните години – подобряване на преживяването на посетителите и разкриването на експозиционните богатства пред по-широка аудитория, включително хора с увреждания. По проект “Материали за опазване и популяризиране на движими културни ценности  на РПНМ-Пловдив и развиване на нови услуги за предоставяне на достъпна аудио и визуална среда” (МК) са предвидени и изпълнени дейности по изработване на астрономически тактилни карти, които ще бъдат достъпни за всички посетители в зала Планетариум. По този начин, хора с частично или напълно нарушено зрение ще получат адекватен достъп до науката астрономия чрез тактилен и сензитивен контакт на едни от най-интересните космически обекти. Изработването и експонирането на тези тактилни карти ще обогати музейната база, предизвиквайки интерес не само на хората със зрителни увреждания, но и на по-широката аудитория. Част от космическите тактилни модели, които посетителите на музея ще имат възможност да “докоснат” са:  действителната форма на Земята (геоид), релефа на океанското дъно на Земята, карта на съзвездията на северното полукълбо, Лунната повърхност с кратери, релефа на Венера, релефа на Меркурий, кометата Чурюмов-Герасименко и др.

Четвъртият вълнуващ проект, който музеят реализира е “Учебни помагала, видео уроци и образователни работилници по биология и астрономия за Регионалния природонаучен музей – Пловдив” (МК). Целта на проекта е въвеждането на трайни и ефективни образователни програми по биология и астрономия в музея, които да достигнат до възможно най-широк кръг от публики с акцент върху децата и юношите. По този проект, отдел Планетариум реализира изцяло нова образователна програма, насочена към най-малките си посетители. Тя включва създаването на помагало по астрономия за деца от 7 до 10 г., което ще въведе децата по ангажиращ и увлекателен начин в основните понятия, свързани с науките за Земята и астрономията, използвайки разнообрази творчески похвати: повече изображения и рисунки за оцветяване, увлекателни истории, забавни космически лабиринти, интерактивни игри и други. Образователната програма е допълнена и от тематични работилници по астрономия: освен с образователен характер, работилниците ще бъдат и с творческа насоченост, използвайки изкуството и артистичните заложби, присъщи на всяко дете. Предвид епидимичната обстановка в страната, проектът предвижда онлайн платформи за обучение, както и заснемането на тематичните работилници по астрономия под формата на видео уроци с артистична насоченост. Темите на видео уроците са: “Създай модел на Слънчевата система” и  “Направи си джобен звезден атлас” (изработка на образователни художествени карти с планети, съзвездия и най-забележителните обекти в Космоса). Дейностите по проекта са разработени с идеята за бъдещ кръжок по астрономия в РПНМ- Пловдив през 2021, който да представи магията на необятния Космос по разбираем и досегаем за децата начин, разгръщайки техния творчески потенциал.

2,762 total views, no views today