Начало Култура Отворена програма ONE DESIGN WEEK 2015

Отворена програма ONE DESIGN WEEK 2015

andrewsdegen_workshop_poster_PlovdivМапинг на градското ДНК, вечер на иновациите, типографски трансформации, работилница за ситопечат, IKEA ART EVENT 2015, „Кухня за култура”, филмови прожекции, редица практически лекции и представяния са само малка част от събитията, които очакват участниците в отворената програма на ONE DESIGN WEEK 2015. Седмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура се провежда в Пловдив между 19 – 28 юни, с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

През тази година сред централните локации в отворената програма ще бъде Ядрото (ул. Загреб 14) – пространство за лекции, презентации, дебати, прожекции, работилници, партита и т.н. Своеобразна отворена зона, създадена през 2014 г. от норвежкото архитектурно бюро Гaртнерфуглен съвместно със стажантите на ONE ARCHITECTURE WEEK.

Сред акцентите е едноседмичната работилница „Мапинг на градското ДНК”, по време на която студенти от различни специалности са поканени да изследват социо-културното ДНК на града с помощта на двама графични дизайнери от Германия – Марк Андрюс и Кристиан Деген, собственици на студиото за дизайн „andrews:degen” в Амстердам. Работилницата ще се проведе в клонa на НБУ в Пловдив.

В неделния следобед (21-ви юни от 16:30) галерия Ластици ще ARTEVENT2015_Collection_PR_FY15_Page_01бъде домакин на специалното представяне на проекта на
шведската марка IKEA – IKEA ART EVENT 2015. IKEA инициира нов модул в дейността си под надслов ART EVENT, а първият проект е посветен на уличното изкуство – най-демократичната изразна форма. В него участват 12 улични артисти от цял свят, които ще представят неповторими плакати, напечатани в лимитирана бройка. Участниците използват различни изразни средства и подходи в работата си. Това, което ги обединява е отчетливият и силен стил, забележим в най-различни точки на планетата. По време на официалното представяне на изложбата като специален гост е поканен българският ъндърграунд лейбъл Brave Moustache. Той ще демонстрира техниката на сито печата и ще даде възможност на посетителите да изработят сами картички, вдъхновени от събитието.

etsyСпециалистите по дигитален маркетинг от ARTery са подготвили лекция и работилница на тема „Как да бъдем успешни в Etsy”, където ще запознаят участниците с онлайн платформата Etsy – P2P уебсайт за електронна търговия на творчески изделия. На 21-ви юни (неделя) ARTery ще дадат ценни насоки за разработването на онлайн магазин и успешни продажби в интернет в Хакафе (ул. „11-ти август“).

 

henkАрт директорът на водещата агенция за дигитален дизайн в Холандия „Mirabeau” Хенк Хаима ще изнесе презентация на тема: „Динамичен дизайн: Следващата революция в дизайна”, в която ще разкаже за идеята си да трансформира статичните уебсайтове в динамичен дизайн с акцент върху случаи от практиката.По време на уъркшопа си ще разясни как се представя съдържание по по-личен и релевантен начин. Лекцията ще се проведе на 24-ти юни от 21:00 в Ядрото ( ул. Златарска 14, Капана).

Интересен акцент в програмата е курсът на Sito studio за ситопечат върху торбички, тениски или хартия „Напечатай сам”. Той е насочен както към професионалисти в сферата на илюстрацията, модата, графичния дизайн, фотографията, така и към всички, които желаят да създават плакати, флаери, тениски и др. Участниците в работилницата ще имат възможност да напечатат изображение с размер до А3+ върху текстил или хартия. Курсът в ще се проведе в Инкубатор (ул. Братя Пулиеви 4, Капана) на 20 и 21-ви юни от 11:00 до 17:00 часа.

cultural_kitchen“Кухня за култура” е празник на жадните за изкуство кулинари и кани всички тях да създадат нови преживявания, нови истории и нови приятелства. Главен готвач Юрки Цуцунен ще сервира вкусна вечеря. “Кухня за култура” вече е гостувала два пъти в Санкт Петербург, Русия, и веднъж във Франкфурт, Германия. Сега потегля към Пловдив, под надлов „Опасно лятно слънцестоене”. Представяне на 26-ти юни в Баскиа, ул. Братя Пулиеви 4-6, Капана.

В презентацията на HiComm „(Мястото на) Хартията в постдигиталния свят” гостите на фестивала ще научат от графичния дизайнер Любомира Славкова и отговорния дизайнер на HiComm Илия Темелков какви са предимствата на хартията пред всичко дигитално. Презентацията ще се проведе на 21-ви юни от 21:00 в Ядрото.

Друго любопитно събитие от отворената програма на фестивала е работилницата на дизайнера Рая Стефанова „Прерамкиран процес”, където участниците ще могат да предложат идеи за пълна промяна на иначе добре проектираните и функциониращи столове TORRO, произведени по дизайн на Величко Великов. Чрез TORRO Рая акцентира върху самия процес на създаванe, а не върху крайния продукт. Работилницата ще бъде на 20-ти юни от 10:00 до 18:00 часа в офиса на ЕДНО (ул. Христо Дюкмеджиев 10).

HANDS_7_ACME_PARISУчастниците в работилницата „Типографски трансформации” ще имат шанс да се запознаят с очарователните дами от творческото студио Acmé Paris – Елоди Мондре и Каролин Офор, които ще бъдат сред лекторите на професионалния Форум за дизайн на фестивала (27-ми юни в Дом на кулутрата „Борис Христов“. Билети: http://goo.gl/2Q05ce), и ще научат как се трансформира една буква, така че да й се придаде нова идентичност, емоция и ново значение.

По случай своята 100-годишнина Coca-Cola и Работилница Пункт ще направят творческа работилница в рамките на ONE DESIGN WEEK 2015. Дизайнерският колектив е известен с авторските си осветителни тела, мебели, играчки, музикални инструменти и дори интерактивни инсталации, изработени от изхвърлени предмети. Петър, Иво и Мария очакват всички ентусиасти на 20 и 21 юни (събота и неделя)с пълен комплект обекти и предмети, готови да заживеят своя ВТОРИ ЖИВОТ. Място: в Ядрото, ул. Златарска 14.

jordi_Canudas_lekciaЕдно от най-вълнуващите събития в отворената програма на ONE DESIGN WEEK 2015 e интерактивната инсталация на Джорди Канудас в Капана, където посетителите ще могат да изпробват флуидната облегалка на един диван, “умната” лампа или направата на осветително тяло чрез потапяне в боя. Отделно той ще разкаже за своя път на дизайнер в специална лекция на 20-ти юни (събота) от 21:00 ч.. Джорди Канудас идва в България с подкрепата на институт Сервантес-София и Испанско посолство в България. Инсталацията на Джорди Канудас може да бъде видяна в Ядрото, ул. Златарска 14.

Иновациите също ще бъдат сред централните теми на отворената програма на ONE DESIGN WEEK. В отделен панел „Вечер на иновациите“ на 25 юни, четвъртък, 20:00 ч. темата за иновациите в дизайна ще бъде засегната два конкурса: София Тех Парк с конкурса за иновативна пейка и B2N с конкурса за 3D принтиран лампион.

По време на прожекцията “Щрих и стих” в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна” посетитетелите на фестивала ще могат да изгледат шест кратки анимационни филми, посветени на изложбата „Щрих и стих”, продуцирана от Компот Колектив, която съчетава два художествени похвата – поезия и анимация. На 25 юни, четвъртък, от 21:00 часа.

Дизайн базарът на ONE DESIGN WEEK 2015 ще се проведе на 28-ми юни и ще предложи по нещо за всички възрасти и стилове. В непринудена неделна обстановка в квартал „Капана” посетителите ще се срещнат с български дизайнери, дизайн магазини и онлайн платформи, които на място ще продават специално подбрани за случая продукти.

Почти всички работилници са безплатни и със свободен достъп, освен тези, за които е оказан специален начин на регистрация и/или такса. Програмата може да бъде намерена тук: http://edno.bg/one-design-week-2015/otvorena-programa

Повече информация за ONE DESIGN WEEK 2015 ще намерите на www.edno.bg и Facebook – https://www.facebook.com/OneDesignWeek.

 

5,801 total views, 2 views today