Начало Актуално Отдел „Култура“ пуска нов сайт, посветен на най-престижното пловдивско отличие – Награда „Пловдив“

Отдел „Култура“ пуска нов сайт, посветен на най-престижното пловдивско отличие – Награда „Пловдив“

Статуетка Димчо Павлов

Престижната Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. Началото е поставено през далечната 1969 година. Оттогава до днес, всяка година в навечерието на 24 май –Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие Награда „Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година. Победителите получават статуетка, диплом и парична премия. Във времето разделите, в които се връчва наградата, са променяни като брой и формулировка. Променян е и паричният еквивалент. Неизменна остава статуетката, изобразяваща трон с размери 30 x 20 x 20 см, изработена от бронз, чийто автор е големият български скулптор и пловдивчанин Димчо Павлов (1944-1996).

От 2020 година, за първи път, бе въведена нова категория – Специална награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата. Отново от миналата година, паричната наградата е 2000 лева, а за новата „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева.

Почетната книга за  Награда „Пловдив“ също бе създадена през 2020 гпо идея на заместник-кмета по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов. Тя е изработена и проектирана от Фондация „ПРО ЛИБРИС“ – Пловдив, а художествения проект е дело на Доц. д-р Александър Гьошев. Дизайнът е съобразен с представителната и информативна функция на книгата. При проектирането и изработването ѝ са съчетани съвременни 2D и 3D компютърни технологии с традиционни техники и материали (хартия, метал, кожа). Капаците на корицата са двулицеви. Изработени са от две метални месингови плочи с различен растер, държащи помежду си пласт естествена кожа. Символите, свързани с отличието, са интегрирани в общия дизайн. Корпусът е снабден със специално изработен механизъм, който позволява ежегодно допълване на списъка с наградените и по този начин се съхранява паметта на града в областта на изкуството и културата.

През настоящата 2021 година, за първи път заработва и специалният сайта https://nagradaplovdiv.bg/, посветен изцяло на престижното отличие. По идея на заместник-кмета Пламен Панов и с усилията на служителите от отдел „Култура, археология и културно наследство“, всички, които се интересуват могат да намерят в чисто новия сайт на Награди „Пловдив“ информация за:

-        Обща информация за Наградата и история на връчването

-        Описание на категориите – актуални към днешна дата

-        Постоянен списък с членове, от който се назначават специализираните комисии всяка година

-        Галерия от снимки

-        Статут на Награда „Пловдив“ – актуален към днешна дата

-        Информация за почетната книга

-        Подробен списък на носители на Награда „Пловдив през годините“. Обхваща периода от 1969 година до 2019 година. ( *През настоящата 2021 г, ще бъдат връчени наградите за 2020г). Информацията е събрана и систематизирана със съдействието на главния библиотекар на НБ „Иван Вазов“ Бояна Чешмеджиева ( отдел „Краезнание“ ) и екип от библиотеката, като са използвани наличните информационни масиви и са посочени всички ползвани източници.

-        Възможност за попълване на предложение за номинация директно в сайта, чрез използване на опцията -  „Подай предложение“

-        Контакти за връзка

 

Разбира се, сайтът ще бъде допълван с архивни материали в динамика, като неговата поддръжка и администриране се осъществява от служители на отдела.

 

Сайтът „Награда Пловдив“ на адрес  https://nagradaplovdiv.bg/ е активен и очаква Вашите номинации!

Освен за улесняване на възможностите за подаване на номинации, основната идея за създаването му е да се събере на едно място цялата информация за всичко, което се е случвало през годините, свързано с Награда „Пловдив“  и неговите носители.

Защото Пловдив и пловдивските творци заслужават!

И защото сме длъжни да имаме памет за успехите и постиженията на пловдивските творци! 

508 total views, 3 views today