Начало Култура Откриват уникална фотоизложба в Дома на културата за 110-та годишнина от рождението на световния бас Борис Христов

Откриват уникална фотоизложба в Дома на културата за 110-та годишнина от рождението на световния бас Борис Христов

3 4

09.05.2024
Община Пловдив отправя покана към гражданите и гостите на града за откриването на една уникална фотоизложба, посветена на 110-та годишнина от рождението на световния бас Борис Христов.
Събитието е на 14 май, вторник, от 17.30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“, фоайе ет.2.
Изложбата е създадена по идея на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, куратор е известният фотограф, преподавател и организатор на един от най-значимите фото форуми в България – доц. Никола Лаутлиев.
Експозицията се състои от 44 фотографии, които са резултат от задълбочена издирвателска дейност на доц. Лаутлиев и е осъществена с безценната помощ на Музикално общество „Борис Христов“ – Стара Загора в лицето на Нино Луканов, както и на музикалното общество в София и Владимир Велев.
След откриването на 14 май и представянето в Пловдив, фотоизложбата ще гостува в Рим, а след нейното завръщане ще остане завинаги експонирана в Дома на културата в Пловдив, който от 2011 година носи името на Борис Христов.
Фотоизложбата е част от поредица събития, свързани със 110 –та годишнина от рождението на Борис Христов. Триумфален успех пожънаха в Рим учениците от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, които гостуваха там по покана на Българския културен институт. Те изнесоха концерт в италианската столица по случай 110-годишнината от рождението на Борис Христов. В него взеха участие учениците Екатерина и Марияна Стоеви, Виктор Костов и Виктор Вичев, заедно с преподавателят по камерна музика Детелина Маринкева.
На 11 юни, концерт в българското посолство в Рим ще изнесат Евгения Ралчева (сопрано) и Божидар Божкилов (бас), солисти на Държавна опера Пловдив, в акомпанимент на пиано на Цветомира Цонева. Водещ на концерта ще е Лили Бързева. По същото време ще бъде представена и настоящата изложба.
Събитията ще осъществяват по инициатива на Българския културен институт в Рим с подкрепата на община Пловдив.
Екипът на Регионален исторически музей-Пловдив в партньорство с Национален музей „Борис Христов“-София тази година ще посвети честванията по случай 18 май, денят на музеите и галериите, на световноизвестния оперен певец, музикален интерпретатор, педагог и дарител Борис Христов.
Първата част ще се проведе в Пловдив в периода 13 – 18 май, а втората в София от 18 май до юни 2024 г. В пловдивската програмата са включени изложба и филм за живота на великия бас и изпълнения на негови ученици, млади музиканти от нашия град и утвърдени имена в музиката. Участниците са лауреати на национални и международни престижни награди.
2 1

413 total views, no views today