Начало Пловдив днес Откриха първия по рода си Център за професионално обучение в Тракия икономическа зона

Откриха първия по рода си Център за професионално обучение в Тракия икономическа зона

tiz_ucheben_centur

Нов Център за професионално обучение беше открит в Тракия икономическа зона. Лентата прерязаха заместник-министър председателят Томислав Дончев, заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов, областният управител Здравко Димитров, кметове на общини.

Обучителният център е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона. Той е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. В него ще се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. Центърът за професионално обучение „Тракия“ е първият по рода си в страната, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона.

 „Тракия икономическа зона е нещо уникално – 11 млн. кв. км., над 2 млрд. инвестиции от момента на създаването си, над 180 фирми в това число производство на строителни елементи, електроника, компоненти за авиацията и части за самолети“, конкретизира вицепремиерът Томислав Дончев.

„Ние се опитваме да копираме опитът тук, защото на България й трябват още 8-10 подобни зони и отдели в няколко министерски ведомства вече правят законодателни промени в тази насока“, каза още той.

„Автоматизиране на производствата е тенденция от поне 30 години и главната задача е да се замести трудоемката ръчна работа. Целта на центъра е да обучава хората с новите технологии и да ги преквалифицира, а елементарните дейности да се извършват от роботи.

Икономиката се променя и по-неквалифицирания труд отстъпва място на автоматизирани системи”, заяви заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов, който допълни, че целта му е да подпомогне дуалното обучение и да е допълнителна връзка между бизнеса, хората и институциите.

„През настоящата година дуалното обучение бележи своя връх, защото са приети повече ученици от последните три години взети заедно. Хората отново се връщат към професионалното образование заради бързото кариерно развитие и по-лесното намиране на професионална реализация“, съобщи още заместник-кметът Стоянов.

По предварителни разчети над 600 ще са обучаваните на година, с тенденция за увеличаване на техния брой. Те ще могат да повишат професионалните си способности, благодарение на супермодерно оборудване и висококвалифицирани преподаватели.

След откриването беше подписано и споразумение между 6 професионални училища, Тракия икономическа зона, 7-те съседни общини, началника на РУО Иванка Киркова и областния управител Здравко Димитров, което гарантира стабилността и развитието на центъра.

tiz_ucheben_centur_2 tiz_ucheben_centur_1

5,070 total views, no views today