Начало Актуално Пламен Райчев: Проекти за над 300 млн. лв. се реализират в Пловдив в момента

Пламен Райчев: Проекти за над 300 млн. лв. се реализират в Пловдив в момента

До месец ще стартират обекти по ОП „Региони в растеж” на обща стойност 40 млн. лв.

региони в растеж (14) региони в растеж (16)

„В Пловдив за първи път се реализират толкова много проекти – 27 на брой на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средствата по оперативни програми на Европейския съюз са 5 пъти повече, като финансирането е безвъзмездно. Това заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев по време на отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020. Той съобщи, че до месец ще да стартират обектите в „Гладно поле” по „Региони в растеж”.

„Успяхме да спасим близо половината от средствата – 40 милиона лева, които в началото на нашия мандат бяха под въпрос. Бяхме изправени пред трудността да реализираме проекти, чийто реален период е за 3-4 години. За много кратко време ги задвижихме и през март 2020 г. внесохме проектите, за които вече имаме подписани договори с ОП „Региони в растеж“ и приключили процедури“, заяви още Пламен Райчев.  Той благодари на екипа на Община Пловдив, който в края на 2019 година  спаси почти провалената програма.

Само за година общината успя да проведе 20 обществени поръчки и да стартира проекти по пет обособени позиции. С 4 милиона лева ще се санират пет блока в Пловдив. Вторият проект е за реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в детските градини „Каменица“ и „Зорница“, който е на стойност около 8,7 млн. лв. и изграждане на 74 социални жилища. За обновяване на градската среда в карето между булевардите „Източен“ и „Шести септември“ в район „Централен“ има проект на стойност 10 милиона лева. Тук влизат дейности, свързани с реконструкция, рехабилитация на пътната мрежа и ще се изградят нови детски площадки.

Петият проект касае квартал „Гладно поле“ и той е на стойност 11 милиона лева, с които ще бъдат ремонтирани улици в района. Там предстои изграждане на нова улична мрежа на: бул. „Санкт Петербург“ /северно платно/ – от ул. ‚Богомил“ до бул. „Освобождение“, ул. „Тодор Гатев“ – в участъка от ул. „Богомил“; Реконструкция, включително разширяване на улица „Лев Толстой“ /от ул. „Генерал Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“/; Рехабилитация на съществуващи улици „Богомил“ /от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“/ и ул. „Радко Димитриев“ /от ул. Лев Толстой до ул. „Георги Странски“/ улично озеленяване и прилежащи обществени зелени площи“.

„Срокът на изпълнение на позициите е средно около 600 дни. В края на 2023 година ние  трябва да приключим с изпълнението на тези проекти“, подчерта Райчев.

Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година надхвърлят 1,4 млрд. лева, като в това число са средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата и частните инвеститори, отчете координаторът на проектите Мариета Танкова.

В рамките на Интегрирания план са определени три зони на въздействие – „Първа градска част” с преобладаващ социален характер, „Гладно поле“ – с потенциал за икономическо развитие и „Централна гара“ – с публични функции с висока обществена значимост.

По отношение изградената образователна инфраструктура, то включва ремонт, реконструкция или изграждане на следните обекти: СУ Любен Каравелов – сграда 1 и 2; ДГ „Снежанка“; ДЯ „Детски смях“; ДГ „Перуника“; нова детска градина на ул. „Богомил“.

„Реализацията на проектите допринася и за осигуряването на по-качествена социална инфраструктура, като за целта беше ремонтирана сградата  на Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие , изграден беше и Център за временно настаняване на лица и семейства“, обясни Мариета Танкова.

В момента администрацията подготвя изработването на План за интегрирано развитие на общината  (ПИРО), като за разлика от ИПГВР няма да има концентрация на зоните само в централна градска част, а ще бъдат разпределени на територията на всички райони. „По този начин свръх инвестициите няма да са за сметка на районите, където инфраструктурата изостава. Усвояването на европейските средства трябва да е балансирано, така че да са насочени във всички райони, за да няма дисбаланс в икономическото развитие“, коментира още Пламен Райчев.

региони в растеж (24) региони в растеж (20)

1,851 total views, no views today