Начало Пловдив днес Пловдивската делегация се завърна от Вроцлав с много впечатления и положителен опит

Пловдивската делегация се завърна от Вроцлав с много впечатления и положителен опит

DSC_0650Делегация от община Пловдив посети гр. Вроцлав в Полша от 15 до 18 януари, където се включи в проявите от т.нар. „Откриващ уикенд“, с който се постави официално началото на събитията от Европейска столица на културата през 2016 година. През настоящата година, столици са Вроцлав и испанския Сан Себастиян.

В състава на делегацията, водена от заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева бяха включени: Валери Кьорленски – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив-2019“, Цветелина Керански, заместник-директор на фондацията, Снежана Фурнаджиева – председател на Дружеството на пловдивските художници, Асен Асенов – председател на фондация „Едно“, Веселина Стоянова – директор на дирекция „Протокол и връзки с обществеността“ на община Пловдив и Кирил Велчев от дирекция „Култура и културно наследство“ в общината.

На специална пресконференция днес, състояла се в Дома на културата „Борис Христов“, часове след завръщането си от Вроцлав, членовете на делегацията споделиха своите първи  впечатления от официалната визита. Пресконференцията започна с видео на едно от основните събития, състояло се на открито в центъра на Вроцлав, спектакъла „Пробуждане“.  Около 1500 танцьори, жонгльори и музиканти изнесоха футуристичен спектакъл в югозападния полски град, четвърти по брой на населението в страната. Режисьор на шоуто бе британецът Крил Болдуин, организирал подобни зрелища по време на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. Повече от 100 събития са проведени в рамките на двата откриващи дни, разказаха пловдивските представители на откриването. Прави впечатление изключително активното участие на гражданите, много доброволци,  хора с в неравностойно положение, колоездачи, деца, артисти, танцьори, акробати, музиканти.  Всички те, заедно с многобройните туристи и гости, кметове и делегации от почти всички столици на културата до сега, са се включили в организираните мащабни шествия,  разделени  в  4 основни лъча, посветени на важни моменти от историята на град Вроцлав – „Духът на потопа“ възпроизвеждащ събитията от голямото наводнение през 1997 г,  „Духът на многоликата вяра“, „Духът на иновациите“ и „Духът на реиновацията“.

Най-впечатляващо, според заместник-кметът Амелия Гешева,  е изключително активното участие на гражданите и огромния  брой  доброволци – хора на различна възраст и от различни професии, обединени от обща кауза, вдъхновени, гостоприемни, любезни и излъчващи нескрита национална  гордост. Второто голямо откриващо събитие, на което са присъствали членовете на делегацията  се е състояло в Дома на музиката, една уникална като архитектура и акустика сграда. Там, под  вещото ръководство на диригент  се е провел уникален по замисъл концерт, с участието на професионални музиканти и на цялата публика, която е свирила на различно настроени тръби и инструменти от почти подръчни средства, предварително поставени в комплектите с рекламни материали за всеки участник.

„Оценявам посещението като изключително полезно. Много важен опит! Не само заради емоцията, заради това че виждаш как се случват нещата, но и заради поуките от техническите и други неуредици, които неминуемо се случват при такава мащабна организация. И отново да отбележа как хората  спокойно приемаха всичко, изчакваха без раздразнение, с разбиране и усещането, че участват в нещо грандиозно, важно и прекрасно!“, разказа още заместник-кметът.

Пловдивската делегация е посетила и няколко много интересни  изложби, в т.ч. на известен скулптор от втората европейска столица Сан Себастиян, друга, посветена на  25 години от връчването на наградите за европейска архитектура, изложбата на Гротовски, на Жаклин Корнмюлер, посветена на Кандински и Кубински и други. Председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева е успяла да осъществи контакти с няколко галерии, да се запознае с ръководството на тамошното дружество, с което вече са набелязали първите идеи за съвместна работа. Оставила за спомен и няколко броя от най-новия албум на Дружеството, с репродукции на картините от последната годишна изложба, издаден със съдействието на кмета на Пловдив инж.Иван Тотев, чиято премиера в Пловдив предстои съвсем скоро.

„Впечатлена съм от темите, които бяха избрали, защото те идват отвътре от сърцето, не са „напудрени“, идват от историята и от реално преживяното. Цялото съчетание на изобразително изкуство, музика, литература, архитектура, с цветните къщи, мапинга върху всяка фасада, който свързва сградите създава усещане на космичност и сила.От проведените разговори стана ясно, че в началото и при тях е имало неразбирателство, но то е преодоляно. Цялата емоция и преживяването на такова нещо те кара да мислиш по друг начин. Нямаме време! Трябва да загърбим споровете, личното его и да мислим ЗАЕДНО. Да направим необходимото. Да направим видим нашия град!“, каза Фурнаджиева.

Европейската столица на културата през 2016 година, Вроцлав, разполага със 120 милиона евро бюджет, откриващото събитие е струвало милион и 200 хиляди евро. Реализацията се осъществява от екип от 120 човека, с широката подкрепа на частния бизнес. „Много впечатляващ беше и начинът по който двата града – столици на културата Вроцлав и Сан  Себастиян взаимно се рекламират.“ допълни Валери Кьорленски.

Официалното откриване в испанския град Сан Себастиян, втората Европейска столица на културата за 2016 година ще се състои следващата събота и неделя.

5,972 total views, no views today