Начало Пловдив днес Пловдив е „Екообщина 2018“

Пловдив е „Екообщина 2018“

nagradi_eko2018_2

11.10.2018 г.

Пловдив спечели наградата „Екообщина 2018“ в категорията „Устойчиво управление на битовите отпадъци“ в раздела за голяма община. Отличието бе връчено на заместник-кмета „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” Розалин Петков от посланика на Франция у нас Н. Пр. Ерик Льобедел снощи на церемония във Френския институт в София.

Конкурсът се организира от френското посолство в партньорство с Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и е под патронажа на президента на Република България.

Пловдив бе отличен за успешната и последователна политика, която общината реализира в областта на управлението на отпадъците, разделното събиране и голямата степен на ополозтворяване на отпадъците – над 40 %. Журито оцени високо и проектите на Община Пловдив за събиране на отпадъците от заведения за хранене, за домашното компостиране, монтирането на подземните контейнери, наличието на площадка за предаване на отпадъци от домакинствата, информационните кампании и други дейности в тази посока.

От Министерството на околната среда и водите бе връчен чек за работно посещение във Франция на двама представители на Община Пловдив в края на ноември.

Това е третото издание на конкурса „Екообщина“. Наградите на церемонията снощи бяха връчени от посланик Ерик Льобедел, заместник-министъра на околната среда Атанаска Николова и заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова.

Сред останалите отличени са общините са Бургас, Добрич, Павликени, Кнежа и Етрополе.  За първи път бяха наградени и неправителствени организации в новата категория „Спорт и гражданско общество“. Отличията бяха връчени на Ruse Go от Русе и „Черно море ултра“ от Варна.

България е втората страна в света, в която Франция реализира платформата за диалог между институциите „Екообщина“.

nagradi_eko2018_1 nagradi_eko2018_3 nagradi_eko2018_4 nagradi_eko2018_5

7,177 total views, no views today