Начало Култура Пловдив е официално обявен за “Европейска столица на културата”

Пловдив е официално обявен за “Европейска столица на културата”

Snimka-1Днес, по време на срещата на Съвета на министрите на ЕС в Брюксел, беше официално гласуван статутът на Пловдив и италианския град Матера като Европейски столици на културата през 2019 година. На срещата присъстваха кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кметът и председател на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019“  – Стефан Стоянов, както и изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски.

 “Тази титла е признание за Пловдив и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми. Успехът дължим на съвместната работа между общински служители, културни деятели и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Престижната награда ни мотивира да правим промени, които рефлектират позитивно не само на града, но и на имиджа на страната. Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си, за да се възползваме максимално от него“, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Община Пловдив подготвя тържествена програма за 23-и май /събота/, с която да отбележи официалното обявяване на града за Европейска столица на културата. В нея ще вземат участие културните институти,  всички районни кметства, професионалните и любителски състави. На 22-ри май /петък/ ще бъде открита и емблематичната атракция на Пловдив – Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина, която след реновацията се очаква да привлича хиляди посетители в града. Snimka-3

Концепцията „Заедно“,  с която Пловдив спечели престижната титла,  обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България. Проектът за обновяване на „Капана“ и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура е от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма още по време на подготовката за кандидатурата през миналата година. „Капана – квартал на творческите индустрии“ е дългогодишен проект, който ще привлече и засели една от централните, но неоживени части на града с представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предостави благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Дейностите по проекта ще имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място.

В надпреварата Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални проекти, както и с много силна артистична програма, която ще допринесе за културното развитие на града и региона. Журито на конкурса от 13 български и чуждестранни специалисти беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват. В състезанието за престижната титла от България се съревноваваха също и София, Варна и Велико Търново.

В богатия афиш на Пловдив през тази година предстоят множество събития, като още през лятото ще се проведат оперният фестивал на Античен театър „Opera Open“ /19 юни – 22 юли/, „One Design Week“ /19 – 28 юни/, Международен фолклорен фестивал /3 – 8 август/, „Sreet Masters“ /24 -27 юни/, „Пловдив чете“ /8 – 14 юни /, „Пловдив танцува“ /6 юни/, „Международен фестивал на камерната музика“ /10 – 22 юни/, „Филмови нощи във Филипополис“ /1- 30 юли/, „Театрална панорама на комедиите“ /3 юни – 30 септември/ и др.

За „Европейска столица на културата“

Инициативата „Европейска столица на културата” е значимото културно събитие в Европа. Замислена е с цел да Snimka-4допринесе за сближаването на европейските народи. Решение за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на тогавашния легендарен министър на културата на Гърция Мелина Меркури. За 30 години повече от 50 градa са носители на титлата – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първоначалния си замисъл: да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да насърчава по-доброто взаимно опознаване между европейските граждани и да подхранва усещането за принадлежност към една и съща общност.

Два града от европейски държави подготвят мащабна културна програма в рамките на една година. Събитието носи огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план.

За Фондация „Пловдив 2019“

Общинска Фондация „Пловдив 2019″ е учредена през 2011 година с основна цел да подготви кандидатурата на град Пловдив за конкурса „Европейска столица на културата“. Дружеството координира реализацията на културната програма, с която градът печели титлата. Сред целите на дейността й са популяризиране на културните постижения в град Пловдив и неговото културно –историческо наследство, както и развиването му като съвременен културен център.

За повече информация посетете сайта на Фондацията: http://plovdiv2019.eu/

Кметовете на Пловдив и Матера, Италия, (в средата) заедно с директорите на фондациите, работещи по кандидатурите на двата града и осъществяването на техните програми за Европейска столица на културата през 2019 година.

7,368 total views, 4 views today