Начало Пловдив днес Пловдив с рекорден бюджет за 2018 година с фокус култура, образование и инфраструктура

Пловдив с рекорден бюджет за 2018 година с фокус култура, образование и инфраструктура

kmet_ivan_totev

Бюджетът за 2018 година на Община Пловдив се очертава да бъде 369 милиона лева, съобщи кметът инж. Иван Тотев. Проектът вече в Общинския съвет, но се търсят допълнителни възможности като оптимизиране на бюджетните планове, допълнително финансиране по проекти, от републиканския бюджет и др. Средствата, с които Пловдив планира да разполага през тази година включват 43 милиона лева преходен остатък, 24 милиона лева от Европейския съюз, както и верифицирани средства по проекти, които се изпълняват в размер на 22 милиона лева.

Най-много разходи в Бюджет 2018 се предвиждат за образование, като и тази година продължава реализирането на политиките за модернизиране на учебния процес и изпълнението на Стратегията за развитие на образованието в Община Пловдив. Залагат се целеви средства за ремонт на Професионалната гимназия по дървообработване, като се предвижда там да започне дуално обучение по полиграфия.

Един милион лева се отделят за нова спортна зала на Езикова гимназия „Иван Вазов“, след като със средства от миналогодишния общински бюджет бе изготвен проект, подобен на съоръжението в училище „Свети Патриарх Евтимий“.

През 2018 година ще започне работа по важни за града проекти, както и ще продължи напредъка по вече стартиралите проекти. В тази връзка в бюджета са заложени средства за отчуждителни процедури на имоти по бул. „Марица-север“, Голямоконарско шосе, Модър Царевец, Коматевско шосе, бул. „Васил Априлов“ и др.

Отчуждителните процедури по бул. „Марица-север“ се предприемат във връзка с реализацията на проект за нов мост над река Марица, който ще бъде най-дългият до момента. Предвижда се съоръжението да започне с кръгово кръстовище от бул. „Копривщица“, да премине над реката и булеварда и да завърши с развръзки на бул. „България“. Проектът позволява в бъдеще да бъде изграден и нов над 3-километров път, който да преминава покрай УМБАЛ „Пловдив“ и да излиза на Голямоконарско шосе в землището на община „Марица“.

Един милион лева се предвиждат за обновяване на уличната мрежа в квартал „Коматево“, съобщи още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той уточни, че улиците не са определени, като това ще стане след разговори с администрацията на район „Южен“ и Сдружението на коматевци.

За първия етап на Голямоконарско шосе в бюджет 2018 се залагат един милион лева, което ще даде възможност за стартиране на тръжните процедури.

С 800 хиляди лева по бюджета на район „Западен“ започват и дейностите по най-голямото залесяване и изграждането на огромна паркова зона в парк „Отдих и култура“ на площ от 650 декара.

„Фокусът на Община Пловдив продължава да бъде Европейска столица на кwлтурата 2019“, посочи кметът Иван Тотев. В подкрепа на думите си той допълни, че продължава работата по изграждане на културната инфраструктура, за която има гласувани средства с Постановление на Министерския съвет. Ще се работи  активно и по реконструкцията на площад „Централен“, залата на ул. „Гладстон“ 32 на Дружеството на пловдивските художници, залите на Градската художествена галерия, кино „Космос“, закупуване на мобилна зала. Един милион лева се предвиждат и за превръщането на бившия детмаг „Снежанка“ в изложбена зала.

9 милиона лева от бюджета се отделят само за културно съдържание и за дейността на Фондация „Пловдив 2019“. Отделно 1.5 милиона лева са за Културен календар на Община Пловдив.

Един милион лева са заложените са укрепване облагородяване на Хълма на Освободителите. Възложено е на кмета на район „Централен“ да сформира междуведомствена комисия, която да направи оценка за необходимостта от укрепителни дейности. С тези средства ще бъдат обновени вертикалните алеи и инфраструктура, изграждане на ново осветление. 160 хиляди лева са предназначени за закупуването на влакче с два вагона, което да извозва посетителите от подножието до върха с цел превръщането на тепето в атрактивна за гражданите и туристите зона.

Кметът Иван Тотев каза още, че тази година не се предвижда увеличение на местни данъци и такси, както и поемането на нови дългове. Той подчерта, че Община Пловдив продължава да е с най-високия кредитен рейтинг за България „ВВВ-“ – стабилна перспектива.

presk_budjet_2018 presk_budjet_2018_2

11,934 total views, no views today