Начало Събития През септември Пловдив е сцена. На специална пресконференция днес бе анонсирана програмата на ЕСИ Пловдив 2016

През септември Пловдив е сцена. На специална пресконференция днес бе анонсирана програмата на ЕСИ Пловдив 2016

P1020719„Не е преувеличено, ако кажем за Пловдив, че през месец септември – градът е сцена! Още от самото му начало стартира Есенния салон на изкуствата, който на практика обединява в себе си 25 фестивала, стотици събития и продължава до 5 ноември. Организира се от община Пловдив и партньори и е най-големият културен формат в града, вече повече от десетилетие.“ С тези думи започна пресконференцията, която се проведе днес в Дома на културата „Борис Христов“, посветена на началото на 12-то издание на Есенния салон на изкуствата, с участието на заместник-кмета по култура и туризъм  на община Пловдив Амелия Гешева и експерти от дирекция „Култура и културно наследство“.

На специалната пресконференция бяха представени акценти от богатата програма на Салона. 12-тото издание, тази година ще бъде открито от невероятните музиканти от бившата култова група Джип Кингс. Пабло Рейес и членовете на групата ще представят на 2 септември на Античния театър всички хитове на Джип Кингс, събрани в новия проект GIPSY 4 EVER.

На следващата вечер, 3 септември, емблематичният Иън Андерсън ще представи всички хитове на JETHRO TULL, отново на сцената на Античния театър. Огромен е интересът и за концерта на 18 септември на изключителния, виртуозен и екстравагантен цигулар Найджъл Кенеди с “Новите четири годишни времена”.

XXII издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много” и неговия, станал символен, модул за събития на открито TheatAir започва също на 2 септември и продължава 5 дни, в които освен куклено -театрални спектакли, публиката ще има възможност да види и много концерти, циркови изпълнения, марионетни спектакли, импровизационни етюди и други.

Есенното издание на Opera Open, 2016 продължава до 27 септември на Античния театър и включва 5 спектакъла, сред които „Кармен“ на Бизе, „Тоска“ на Пучини и „Една нощ във Венеция“ от Йохан Щраус.

Част от акцентите от програмата, които не бива да бъдат пропускани са: Фестивалът „Sounds Of The Ages 2016“ (3 септември – 26 октомври) на Античния театър, в който освен концерт на Йън Андерсън – „The best of  Jethro Tull“ публиката ще може да види Katatonia с оркестъра на Държавна опера – Пловдив, Концерт на Macaco, Испания на 22 септември на пл.Централен с вход свободен за публиката, както и на японските барабанисти Yamato в зала Колодрума, които представят новата си програма „Bakuon – Легенда за ритъма на сърцето“. Характерно за това издание на Есенния салон е включването на много нови локации.

Разбира се, сред големите събития са юбилейното 20-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ „Театърът безкрая“ и Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ Есен – 2016. Нощта на музеите и галериите, „Нощ/Пловдив, 2016. Запази нощта за Пловдив!“ тази година е на 23 и 24 септември.

One Architecture Week, 2016, с Програма „Действие“ започва на 23 септември, 2016, а Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week, 2016 продължава и през октомври.

Националните есенни изложби Пловдив, 2016 „Огледало“ са 1 от 30 септември в Стария град. 9-и симпозиум Арт колаж Пловдив‚ 2016 е от 1 до 21 септември, „12 години -12 автори в Недкович“ е от 1 до 30 септември в различни пространства на Стария град.

Седмицата на съвременното изкуство „Музеят Ръб“ и „Фасада“ – видео фестивал на Лапидариума в Стария град очакват своята публика. Не трябва да се пропускат също Осми PolineROOOCK fest (1 – 6 септември) на Летния театър, S’cool Rock Fest и Стрийт арт фест Пловдив, Международния танцов фестивал (23 – 25 септември) в Дом на културата „Борис Христов, както и четирите концерта (1 септември – 30 ноември) от Камерна сцена Пловдив в Първо студио на Радио Пловдив“.

Международната среща на представителите на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма FIJET започва на 7 септември, Архитектурен форум Пловдив, 2016 е от 10 септември до 20 октомври, Европейските писателски срещи започват на 12 септември. В европейските срещи ще вземат участие световни имена като Давид Фоенкинос, Юз Алешковски, Мануел Рико Рего, Силви Жермен, Мишел Уелбек. Разбира се, ще има и много интересни събития в Празниците на Стария град (19 – 25 септември), които се откриват с общ концерт на ансамблите Тракия (Пловдив), Родопа (Смолян) и Северняшкия ансамбъл от Плевен. Традиционно концертът е на Античния театър с вход свободен. В Стария град ще се проведе и есенното издание на набиращия все по-голяма популярност и мащабност Панаир на занаятите.  За първи път в Пловдив от 15-17 септември ще се проведе ФАРА 2016 – най-голямото събитие за рекламната индустрия в страната, което до момента се провеждаше в курортен комплекс “Албена”.

Рекламните материали за Есенния салон – книжки, флаери и плакати вече се разпространяват на обичайните локации в града. Тази година община Пловдив рекламира в цялата страна и очаква огромен брой посетители от България и чужбина.

„Изследвай Пловдив в най-дългия уикенд! Пречупи го през призмата на изкуството в най-дългата НОЩ и усети пулса на града, наситен със събития!“, „Запази НОЩТА  за Пловдив!“ и „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019! Ела с приятели!“ са само част от посланията от рекламната кампания за предстоящия 12-ти Есенен салон на изкуствата Пловдив 2016.

За особения принос на град Пловдив, заради разнообразния културен живот на града, амбициозните проекти, свързани с археологията и развитието на творческите индустрии, както и спечелването на титлата „Европейска столица на културата за 2019“ от 7 до 11 септември, градът ще бъде домакин на едно от най-престижните международни събития, свързани с туризма – годишните награди на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET. Наградата „La Pomme d’Or“ или „Златната ябълка“, която е своеобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия, ще бъде връчена на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев на официална церемония, която ще се състои на 9-ти септември в 20 часа на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина.

9,901 total views, no views today