Начало Актуално Призьорите на Петия МФП „Орфей – Пловдив“ 2022

Призьорите на Петия МФП „Орфей – Пловдив“ 2022

обща

14.05.2022

Петият международен фестивал на поезията бе закрит снощи с финално четене на участниците – 11 поети от 9 страни, на роден език и в превод на български. Преди това в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив се проведе традиционният Писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ с участието на ученици – творци от Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“. Те прочетоха свои творби на български и английски и разговаряха за изкуството на поезията, за мига и мита като творчески актове, за ритъма, музиката и онази магия на мига, без която поезия няма.

Носител на награда „Орфей“ за цялостно представяне е испанският поет Хосе Лупианес Барионуево.

Приза за най-добро стихотворение „Лирата на Орфей“ в рамките на фестивала е за грузинския поет Шота Яташвили и творбата му Движение – феноменално стихотворение, както го определи директорът на МФП „Орфей – Пловдив“ Антон Баев. Яташвили прочете стихотворението по невероятен начин на грузински, така че публиката го усети дори без превод, макар такъв да бе представен и на български и на английски.

Приза за любовно стихотворение „Евридика“ получиха българският поет Тильо Тилев за Летен романс и Даниела Андоновска Трайковска от Северна Македония за Лица без лица.

Наградата „По следите на Орфей“ за най-добро есе от Писателския форум е за Гергана Златкова за творбата ѝ За Орфей.

На откриващата церемония предишната вечер бе връчена и Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията, която се дава по изключение и не на всяко издание на фестивала. Неин носител е големият турски поет, преводач и литературен критик Атаол Бехрамоглу, превъплътил на турски поезията на Ботев, Вазов, Яворов, както и на Пушкин, Лермонтов, Чехов.

Проектът Международен фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2022 се провежда за пета поредна година и е подкрепен от Община Пловдив. Той е част от Културния календар на града за 2022 година. В досегашните издания на фестивала са участвали над 60 чуждестранни поети и близо 10 български.

1,602 total views, no views today