Начало Събития ПРОГРАМАТА ЗА ДНЕС 11 ЯНУАРИ

ПРОГРАМАТА ЗА ДНЕС 11 ЯНУАРИ

лого откриващ уикенд

9:00 – 17:30 Необозримо за Кольо К.
Градска художествена галерия
ул. „Княз Александър I Батенберг“ №15

10.00 – 17.30 ч. Детска програма на ГХГ
Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов – съпътстваща детска програма към изложбата „Необозримо за Кольо К.“

В Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15 отворена за всички желаещи е голямата ретроспективна изложба на Кольо Карамфилов „Необозримо за Кольо К.“. Поради подчертания интерес отстрана на младата публика, изложбата ще е безплатна за всички ученици и студенти до закриването ѝ на 30.01.2019г.

На 11,12 и 13 януари в Залите на Главната улица ще бъдат разположени стативи с материали за рисуване за децата, посетили изложбата с родителите си.

11:00 – 21:00 Кино Програма
Lucky Дом на киното
ул. „Гладстон“ № 1 (Дом на техниката)
Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните нови български филми.

17:00 Изложба „Песента на дървото“
Регионален етнографски музей
ул. „Д-р Стоян Чомаков“ № 2

Нова и атрактивна изложба със заглавие „Песента на дървото“ на Регионалния етнографски музей в Пловдив разказва за народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.) и такива, използвани в новия следосвобожденски град (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.). В края на ХІХ в. в градския живот се появяват кеменджиите – цигански оркестри с цигулка, кларнет, зурна, тамбура и тъпан. В новозаселените градски махали отначало хорото е в съпровод на гайда и кавал, а по-късно – на кларнет и цигулка. На места гайдата се запазва по неделните и празничните веселия с хорá по мегданите и по селските сватби и забави до средата на ХХ век.

Народната традиция, ориенталското влияние, модерните европейски инструменти и наследството на църковното пеене създават пъстро многообразие в българската музика. Още в поробена България се заражда градско общество с нови музикални вкусове, привнесени от Западна Европа. Така в крайдунавските градове към средата на ХІХ в. се появява цигулката. Европейската музика навлиза в страната по различни пътища: чрез емигрантите, чрез протестантските мисии и техните хармониуми, чрез българи, живели и учили в чужбина.

След Освобождението в България се завръщат професионално подготвени музиканти, а заедно с тях работят и майстори на музикални инструменти. И ако по-рядко се появяват големи инструменти като пиано и хармониум, то флейтата, акордеонът и китарата сравнително бързо се разпространяват в градовете. Често се изпълняват популярни откъси от опери и оперети, маршове и преработки на народни песни.

Каква е „песента“ на дървото? Старите българи казват: „От всяко дърво свирка не става“. За да оживее един музикален инструмент трябва да се подбере подходящото дърво – явор, ясен, акация, орех, зарзала, дрян и др. Те са устойчиви и жилави, а звукът им предпазва от зли сили.

В изложбата са включени и музикални инструменти, „разказващи“ личните истории на реално живяли „герои“ от делника на българина.

Магията на българската гайда, гъдулка и кавал, съчетана с изяществото на класическите инструменти, пресъздава духа на следосвобожденска България.

Събитието се организира от Регионален етнографски музей – Пловдив в партньорство с Фондация „Пловдив 2019″ като част от откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

17:30 Изложба „Пловдивски художници“ 2019
Галерия – Общински съвет Пловдив
ул. „Авксентий Велешки“ № 20

Дружество на пловдивските художници ще посрещне началото на „Пловдив 2019″ с откриването на изложба в галерия „Пловдив“ /ул. „Авксентий Велешки“ 20/ днес – 11.01.2019 г. от 17:30 ч.

Изложбата „2019“ представлява богато разнообразие от различни техники, стилове и търсения както на утвърдени имена в национален и световен мащаб, така и на най-младите търсещи, но смели заявки за творческа зрялост.

В артистичните послания на пловдивските художници ще усетите сложната многопластова палитра, оригинална форма и мисъл на творците от Пловдив – града на художниците. В изложбата участват и произведенията на номинираните и наградените автори от Годишната изложба на ДПХ.

Награда Живопис – Минчо Панайотов

Награда Графика – Димитър Апостолов

Награда Скулптура – Веселин Ламбрев

Награда Млад автор – Никола Гулев

Награда на Кмета – Иван Поповски

17:30 изложба „От античност до съвремие“
изложба живопис, рисунка, пластика на доц. д-р Георги Трифонов
Стария град, ул. „Константин Стоилов“ №57
Място: Балабанова къща (вестибюл)

18:00 „ДИМ. Истории за тютюна“ (11 януари – 30 март 2019)
Тютюневият град / Tobacco City
ул. „Екзарх Йосиф“ № 16

„Дим. Истории за тютюна“ е изложба, подготвена специално за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″ и посветена на един от ключовите проекти в програмата Тютюневият град . Реализира се по идея на Светлана Куюмджиева като продукция на „Пловдив 2019″. Откриването е на 11 януари 2019 в 18,00 ч. в СКЛАД.

Изложбата включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия.

Пловдивските тютюневи складове представляват жив възел от сюжети, които се заплитат и раздалечават. Ако ги проследим, те ще ни разкажат не само за вековната идентичност на града, но и за всички тясно вплетени в нея истории. Тютюнът е необичайна призма, през която жителите и гостите на Пловдив могат да погледнат под нов ъгъл големия разказ за мястото на Югоизточна Европа в света. Тази история е почти недокосната от клишетата, защото тютюнът е част от реалния, а не символен капитал на България, за разлика от розовото масло или присъстващите в герба житни стръкове.

Осъществява се в сътрудничество с „Държавен архив – София“, „Държавен архив – Пловдив“, „Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив“, „Национален военноисторически музей – София“, „Национален исторически музей – София“, „Национален литературен музей – София (Къща-музей „Димитър Димов“), „Национален политехнически музей – София“, „Национална филмотека“, „Регионалния етнографски музей – Пловдив“, „Регионален исторически музей – Пловдив“, „Исторически музей – Асеновград“, „Исторически музей – Благоевград“, „Исторически музей – Смолян“, „Исторически музей – Хасково“, „Градска художествена галерия – Пловдив“, „Софийска градска художествена галерия“, уеб платформа „Изгубената България“, Архив на БНТ, Гражданска група „Станимъшка Фотографчийница“, Илюстрация „Бьло море“.

Консултанти: доц. д-р Михаил Груев, гл. ас д-р Борис Стоянов

Куратор е Весела Ножарова, концепция и текст – Зорница Христова, историческо проучване – д-р Станислава Груева, визуална среда – д-р Димитър Воденичаров, дизайн – Калина Димитрова, мултимедийни елементи – Калин Серапионов.

18:00 Камерен концерт, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов
Стария град, Балабанова къща
ул. „Константин Стоилов“ № 57

Програма:

П. Владигеров – Н. Стойков „Шопски танци в памет на Владигеров”

Солисти: проф. Ал. Спиров – цигулка и проф. Ромео Смилков – пиано

М. Големинов: „Медитация” и „Танц за четири ръце” – транскрипция Н. Стойков

Солисти: Велислава Стоянова и Евридика Вълчева – пиано

Ф. Лист: „Химн на Св. св. Кирил и Методий”

Солист: проф. д-р Ромео Смилков – пиано

Н. Стойков: „Концертино за гайда и пиано”

Солисти: д-р Надя Петрова – пиано, д-р Иван Георгиев – гайда

Ф. Кутев: „Лале ли си, зюмбюл ли си”

Н. Стойков: „Хумореска”

Изпълнява: Хор „Тримонциум”, диригент Ваня Атанасова

18:00 „Преоткриване на наследството“ – Фото изложба
Регионален етнографски музей
ул. „Д-р Стоян Чомаков“ № 2

Европейската година на културното наследство под наслов „Където миналото среща бъдещето“ – 2018, приканва към опознаване на наследствата и тяхното споделяне, съпреживяване и предаване на следващи поколения.

Фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ предлага нов поглед към традиции, които поддържаме днес, към празници, които пресъздаваме, към културни пейзажи, които съхраняваме. Фотографиите улавят мигове на радост, израз на скрита емоция, празнично ликуване… Опознаваме празника през погледа на участниците, съпреживяваме настроението на момента, улавяме движението в кадъра.

Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома. Изложбата предизвиква към откривателство – да опознаем културните наследства, част от начина ни на живот, да ги видим по нов начин, за да ги съпреживеем и почувстваме със сетивата си.

Фотографската експозиция е съвместна проява на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София с любезното съдействие на Регионален етнографски музей – Пловдив.

19:00 „Евридика в подземния свят“
Драматичен театър – Пловдив
ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 38, камерна зала

Открита сцена „Ядрото“ в Капана (11, 12 и 13 януари)
ул. „Загреб“ № 14
Откриване: 20:00 часа – Октет Пловдив
21:00 – Brazz Vili DJ

„Занаятите – част от културното наследство“ са част от откриващите събития, по повод „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” . „Улица на занаятите” в дните петък, събота и неделя /11-13.01.19г/ от 11.00ч. до 16.00ч. отваря вратите на своите занаятчийски ателиета, за граждани и гости на град Пловдив. Особено желани и очаквани са децата!

6,082 total views, no views today